Erişilebilirlik

Yapay zeka çipi üreticisi Nvidia dünyanın en değerli ikinci şirketi olma yolunda


Yapay zeka teknolojisindeki hızlı ilerleme sayesinde piyasa değeri sadece dokuz ay içinde 1 trilyon dolardan 2 trilyon 300 milyar doların üzerine çıkan yarı iletken çip üreticisi Nvidia, dünyanın en değerli ikinci şirketi Apple'ın yerini almaya giderek daha çok yaklaşıyor.
Yapay zeka teknolojisindeki hızlı ilerleme sayesinde piyasa değeri sadece dokuz ay içinde 1 trilyon dolardan 2 trilyon 300 milyar doların üzerine çıkan yarı iletken çip üreticisi Nvidia, dünyanın en değerli ikinci şirketi Apple'ın yerini almaya giderek daha çok yaklaşıyor.

ChatGPT gibi üretken yapay zeka aygıtlarına güç veren yarı iletken çip üreticisi Nvidia, yatırımcıların gösterdiği yoğun ilgi nedeniyle Apple'ı geride bırakarak dünyanın en değerli ikinci şirketi olmaya hızla yaklaşıyor.

Yapay zeka teknolojisindeki hızlı ilerlemenin Nvidia hisselerine talebi körüklemesiyle şirketin değeri sadece dokuz ay içinde 1 trilyon dolardan 2 trilyon doların üzerine çıktı. Nvidia, bu ilerlemeyle Amazon.com, Google'ın çatı şirketi Alphabet ve Suudi Arabistan petrol firması Aramco'yu geride bıraktı.

Nvidia'nın piyasa değeri şu anda 2,38 trilyon dolar civarında seyrediyor. Nvidia, bu değerle Apple'ın yaklaşık 230 milyar dolar, Microsoft'un ise yaklaşık 645 milyar dolar gerisinde bulunuyor.

İleri yapay zeka çipi pazarının yüzde 80'ini kontrol eden Nvidia'nın hisselerindeki durmak bilmeyen yükseliş, Wall Street'in bu yıl rekor seviyelere ulaşmasında etkili oldu. Bu da şirkete, S&P 500 endeksi üzerinde yüzde 5'ten fazla ağırlık kazandırdı.

95'lik değer artışı gösteren Nvidia ve bu yıl şu ana kadar yüzde 46,6'lık artış elde eden Meta Platforms, Muhteşem Yedili olarak adlandırılan diğer teknoloji firmaların hisselerinden de daha iyi performans gösterdi.

Bu arada, yavaşlayan iPhone satışlarıyla boğuşan Apple, Ocak ayında 2021'den bu yana ilk kez en değerli Amerikan şirketi ünvanını Microsoft'a devretti.

Geçtiğimiz haftalarda Nvidia da Wall Street'in değer bakımından en çok işlem gören hissesi olarak Tesla'nın yerini aldı.

Aptus Sermaye Danışmanlığı firmasından portföy yöneticisi David Wagner, "Nvidia aslında piyasadaki 'yapay zeka' hisseleri arasında en ucuz olanı. 5 ya da 10 yıl içinde hepimizin bugün konuşulan rakamlardan çok daha büyük bir sektörden bahsediyor olacağımıza inanmaya devam ediyoruz" dedi.

Bununla birlikte, Nvidia hisselerinin zirveye yaklaştığına dair işaretler de mevcut.

Londra Menkul Kıymetler Borsası (LSEG) verilerine göre, Wall Street analistlerinin medyan hedef fiyatı, önümüzdeki 12 ay içinde Nvidia'nın hisse başına 850 dolardan işlem göreceğini ve son kapanış fiyatı olan 926 doların altında kalacağını gösteriyor.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG