Erişilebilirlik

Teknoloji devi Nvidia'nın piyasa değeri 2 trilyon dolara ulaştı


Yapay zeka teknolojisindeki patlamayı ürettiği çiplerle körükleyen Nvidia, Perşembe günü piyasa değerini 277 milyar dolar arttırdıktan sonra Cuma günü de piyasa değerini 2 trilyon dolara ulaştırdı.
Yapay zeka teknolojisindeki patlamayı ürettiği çiplerle körükleyen Nvidia, Perşembe günü piyasa değerini 277 milyar dolar arttırdıktan sonra Cuma günü de piyasa değerini 2 trilyon dolara ulaştırdı.

Nvidia, kendisini üretken yapay zeka patlamasının öncüsü haline getiren çiplerine olan olağanüstü iştah talep sayesinde, Cuma günü piyasa değeri olarak 2 trilyon dolara ulaştı.

Bu dönüm noktası, çip tasarımcısı Nvidia'nın Perşembe günü piyasa değerini 277 milyar dolar arttıran ve Wall Street'in bir günlük en büyük kazancını sağlayan bir başka gelir tahmininin ardından geldi.

Nvidia'nın çipleri, ChatGPT üreticisi OpenAI'den Google'a kadar neredeyse tüm üretken yapay zeka firmaları tarafından kullanılıyor. Uzmanlar, Nvidia'nın hızlı yükselişiyle 1800'lü yıllardaki altın hücumu sırasında kazma ve kürek tedarikçilerinin elde ettiği yüksek kazançlar arasında paralellik kuruyor.

Şirket, sadece dokuz ay gibi kısa bir sürede 1 trilyon dolar olan piyasa değerini 2 trilyon dolara çıkardı. Bu artış, ABD şirketleri arasında en hızlı, teknoloji devleri Apple ve Microsoft'un yarısından daha kısa bir sürede gerçekleşti.

Piyasa değeri açısından dünyanın dördüncü büyük firması

Nvidia, Perşembe günü analistlerin beklentilerini aşan üç aylık kazanç raporunun ardından yüzde 16,4'lük bir artışla piyasa değeri açısından dünyanın en büyük dördüncü şirketi haline geldi.

Şirketin piyasa değeri bu yıl 740,2 milyar dolar artarak dünya çapındaki en büyük artışa imza attı.

Bu artış Nvidia'yı teknoloji devleri Amazon ve Alphabet'i geride bırakarak Microsoft ve Apple'ın ardından ABD'nin en büyük üçüncü şirketi haline getirdi.

Küresel olarak ise Nvidia, Saudi Aramco'nun ardından dördüncü en büyük şirket konumunda.

Swissquote Bank'den kıdemli analist İpek Özkardeşkaya, "Bugün yapay zeka sektörünün liderleri olan şirketler için bağlayıcı olan unsur, talep olmayacak. Sadece artan talebe cevap verme kapasiteleri olacak" dedi.

Nvidia'nın hisseleri Cuma günü yüzde 3'ten fazla artışla rekor seviye olan hisse başına 808 dolardan işlem gördü. Nvidia böylelikle ABD'nin en değerli üçüncü şirketi olma konumunu korudu. Bu da şirkete Ocak ayı sonunda 1,52 trilyon dolar olan piyasa değerine kıyasla 2,05 trilyon dolarlık bir değer kazandırdı. Hisseler 2023 yılında üç kattan fazla değer kazandıktan sonra bu yıl yaklaşık yüzde 60 artış gösterdi.

Çip tasarımcısı Nvidia'nın 2024'teki hisse artışı, Standard&Poors 500'ün performansı için çok önemli oldu ve hisse senedi endeksinin bu yılki yükselişinin dörtte birinden fazlasına katkıda bulundu.

Şirketin ilk çeyrek gelirlerinde yüzde 233'lük olağanüstü bir artışa ilişkin piyasayı sarsan son tahmini, Perşembe günü küresel piyasaların rekor seviyelere ulaşmasına yol açtı.

Bu baş döndürücü büyüme, analistleri ve yatırımcıları Nvidia'ya çekti.

İsmini vermek istemeyen bir yatırımcı,"Ben Avrupalı bir fon yöneticisiyim ama Nvidia'nın sonuçları hakkında diğer tüm şirketlerden aldığımdan daha fazla e-posta almış olmalıyım. Arayanlar oldu, her broker 10 dakikalık bilgilendirme toplantıları yaptı, akıllara durgunluk veren bir durumdu" şeklinde konuştu.

Hisse artışına rağmen, analistlerin tahminlerindeki hızlı artışlar nedeniyle Nvidia'nın değerlemesi düştü. London Stock Exchange Group'un (LSEG) verilerine göre, bir yıl önce 49 kat olan 12 aylık ileriye dönük fiyat-kazanç oranı yaklaşık 31'e düştü.

Mali hizmetler firması Morningstar'dan stratejist Brian Colello, "Önde gelen bulut bilişim şirketleri, yapay zeka eğitimi ve çıkarımına yönelik talebi karşılamak için sermaye harcamalarını arttırmayı planlıyor ve görünen o ki bu harcamaların neredeyse tamamı Nvidia'nın cebine girecek" dedi.

Colello, "Daha fazla çip arzı devreye girdikçe Nvidia'nın gelirinin 2025 mali yılı boyunca her çeyrekte birkaç milyar artacağını tahmin ediyoruz" şeklinde konuştu.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG