Erişilebilirlik

New York Temyiz Mahkemesi Harvey Weinstein’ın 2020’deki tarihi #MeToo davasında aldığı mahkumiyeti bozdu


Ünlü film yapımcısı Harvey Weinstein’in 2020’de tecavüzden yargılandığı ve 23 yıl hapis cezasına çarptırıldığı #MeToo davasında mahkumiyet kararı, New York Temyiz Mahkemesi tarafından bozuldu.
Ünlü film yapımcısı Harvey Weinstein’in 2020’de tecavüzden yargılandığı ve 23 yıl hapis cezasına çarptırıldığı #MeToo davasında mahkumiyet kararı, New York Temyiz Mahkemesi tarafından bozuldu.

New York Temyiz Mahkemesi Perşembe günü Harvey Weinstein'ın 2020’de tecavüzden aldığı mahkumiyet kararını bozdu. New York eyaletinin en yüksek mahkemesi, dönüm noktası niteliğindeki #MeToo davasında yargıcın davanın bir parçası olmayan iddialar hakkında kadınların ifade vermesine izin verme kararı gibi “korkunç” olarak nitelediği uygunsuz kararlarla Weinstein’e önyargılı davrandığına hükmetti.

Mahkemenin 3’e karşı 4 çoğunlukla aldığı kararında, “Mahkemenin, davacılar dışında, daha önceden cinsel saldırıya uğradığını iddia edenlerin de tanıklıklarına başvurması hatası yaptığı sonucuna vardık” denildi ve “Bu korkunç hataların telafisi yeni bir yargılamadır” hükmüne varıldı.

New York Eyalet Temyiz Mahkemesi'nin kararı, Amerika'nın güç sahibi kişilerin cinsel suiistimalleriyle hesaplaşmasında acı dolu bir sayfayı yeniden açıyor. 2017'de Weinstein'e yönelik cinsel saldırı suçlamaları art arda gelmeye başlamıştı. Şimdiyse Weinstein'ı suçlayanlar tanık kürsüsünde yaşadıkları travmaları yeniden yaşamak zorunda kalabilir.

Temyiz Mahkemesi’nde 4 yargıçtan oluşan çoğunluk, “Bir sanığın karakterine zarar veren kötü davranışlardan başka bir niteliği olmayan, ancak kendilerine yöneltilen cezai suçlamalarla ilgili olarak güvenilirliklerine ışık tutmayan iddialara izin vermenin adli takdir yetkisinin kötüye kullanılması olduğunu” söyledi.

Karara sert bir muhalefet şerhi koyan Yargıç Madeline Singas, çoğunluğun kararının “‘gerçekleri örtbas ettiğini” yazdı ve Temyiz Mahkemesi'nin “cinsel şiddet içeren davalarda jürilerin suçlu kararlarını bozma yönündeki rahatsız edici eğilimi” sürdürdüğünü söyledi.

Yargıç Singas, “Çoğunluğun kararı, cinsel şiddete ilişkin modası geçmiş kavramları sürdürmekte ve saldırganların hesap vermekten kaçmasına olanak tanımaktadır” ifadesini kullandı.

72 yaşındaki Weinstein, 2006 yılında bir TV ve film yapım asistanına zorla oral seks yapmaktan ve 2013 yılında aktrise saldırarak üçüncü dereceden tecavüz etmekten suçlu bulunmasının ardından New York'taki bir hapishanede 23 yıllık hapis cezasını çekiyor.

Weinstein, 2022 yılında Los Angeles'ta başka bir tecavüz suçundan hüküm giydiği ve 16 yıl hapis cezasına çarptırıldığı için cezaevinde kalmaya devam edecek. Weinstein, New York'ta ifade veren kadınlardan biriyle ilgili suçlamalardan Los Angeles'ta beraat etmişti.

“Pulp Fiction” ve “Shakespeare in Love” gibi Oscar ödüllü filmlerde imzası olan bir zamanların güçlü film yapımcısı Weinstein'a yönelik cinsel saldırı iddiaları, #MeToo hareketini başlatmıştı. Aralarında Ashley Judd ve Uma Thurman gibi ünlü aktrislerin de bulunduğu onlarca kadın Weinstein'ı suçlamış, New York'ta görülen dava yoğun ilgi çekmiş ve protestocular mahkeme binasının dışında “tecavüzcü” sloganları atmıştı.

Weinstein New York'ta, Albany kentinin yaklaşık 160 kilometre kuzeybatısındaki Mohawk cezaevine hapsedilmişti.

Weinstein masum olduğunu savunuyor ve her türlü cinsel ilişkisinin rızaya dayalı olduğunu iddia ediyor.

Forum

XS
SM
MD
LG