Erişilebilirlik

Eski Hollywood Yapımcısı Weisntein’e 16 Yıl Hapis


Harvey Weinstein
Harvey Weinstein

Bir dönem Hollywood'un önde gelen film yapımcılarından olan Harvey Weinstein, 2013 yılında Los Angeles'ta bir kadın oyuncuya tecavüz ettiği iddiasına ilişkin davada 16 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Weinstein hakkındaki iddialar, Hollywood ve toplumun genelinde güçlü erkeklerin kadınlara yönelik taciz ve tecavüze varan eylemlerini ifşa ederek #MeToo akımının ortaya çıkmasına öncü olmuştu.

Los Angeles'ta mahkeme Weinstein'i Aralık ayında tecavüzün de aralarında olduğu cinsel içerikli suçlardan suçlu bulmuştu.

Weinstein, mahkeme tarafından kimliği gizlenen ve belgelere Jane Doe 1 takma adıyla geçen eski model ve aktriste 2013 yılının Şubat ayında Los Angeles'ta bir otelde saldırmakla suçlanıyordu.

Amerikan film yapım ve dağıtım şirketi Miramax'ın kurucusu Weinstein, 16 yıllık hapis cezasını New York'ta benzer bir suçlamadan aldığı 23 yıllık cezanın tamamlanmasının ardından çekecek.

Weinstein hakkındaki iddialar kadınları; medya, siyaset ve diğer alanlarda güçlü erkekler tarafından uğradıkları cinsel taciz ve istismarları ifşa etmeye teşvik etmiş ve MeToo akımı ortaya çıkmıştı.

Akım 2017 yılında sosyal medyada viral hale gelmiş ve güçlü erkeklerin cinsel saldırıya varan davranışları karşısında kadınların susması kültürünün yıkılmasını sağlamıştı.

“Lütfen ömür boyu hapis cezası vermeyin”

Ucuz Roman (Pulp Fiction), Aşık Shakespeare (Shakespeare in Love) ve diğer başarılı bağımsız filmlerin yapımcısı Weinstein, mahkeme karşısında tüm cinsel ilişkilerinin rızaya dayandığını söyleyerek suçsuz olduğunu savundu.

Mahkemede bugün hakim karşısına çıkan Weinstein, Jane Doe 1'i tanımadığını ve söz konusu aktristin bu iddiaları para koparmak için uydurduğunu öne sürdü.

Tekerlekli sandalyedeki Weinstein ifadesinde "Bu uydurma bir hikaye. Jane Doe 1 bir oyuncu ve gözyaşlarını istediği zaman akıtabiliyor" dedi.

Weinstein "Lütfen bana ömür boyu hapis cezası vermeyin, merhametinize sığınıyorum" diye konuştu.

Jüri, Weinstein'i ikinci bir mağdurun iddialarından suçsuz buldu, diğer iki suçlama hakkında ise bir karara varılmadı.

Şu anda California Valisi Gavin Newsom'ın eşi olan belgesel film yapımcısı Siebel Newsom, mahkeme belgelerinde Jane Doe 4 olarak geçen tecavüz mağduru olduğunu açıklamıştı.

Los Angeles Yüksek Mahkemesi Hakimi Lisa Lench sonuçsuz davaları "hata yüzünden hükümsüz" ilan etti.

Weinstein, 2020 yılının Şubat ayında New York'ta cinsel tacizden hüküm giymiş, 2021 yılı Temmuz'unda New York'tan Los Angeles hapishanesine nakledilmişti.

Harvey Weinstein New York'taki mahkumiyetine ve hapis cezasına itiraz ediyor.

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG