Erişilebilirlik

Hollanda İstanbul Başkonsolosluğu’nu Kapattı


Hollanda, terör tehdidi gerekçesiyle, bugün, İstanbul’daki Başkonsolosluğu’nu kapattı.

Hollanda Dışişleri Bakanı Bret Koenders, İstanbul’da Taksim İstiklal Caddesi’nde bulunan temsilciliğin boşaltıldığını duyurdu. Reuters haber ajansı, Hollanda yurttaşlarından İstanbul Başkonsolosluk binasından uzak durmalarının istendiğini haber verdi. Başkonsolosluk hizmetlerinin ne kadar süre için durdurulduğu ise belirtilmedi.

Radikal İslamcı terör örgütü IŞİD, İstiklal Caddesi’nde, 19 Mart günü saldırı düzenlemişti. Saldırıda, canlı bomba dahil üçü İsrailli, biri İranlı beş kişi öldü. Hollanda tarafından alınan kapatma kararı, IŞİD’in Avrupa’da yeni saldırılara odaklandığı bir döneme rastlıyor. Almanya da, İstanbul’daki Başkonsolsoluğu’nu ve Alman Lisesi’ni kapatma kararı almıştı.

Üç IŞİD üyesi yakalandı

İstanbul’da bombalı saldırı yapabileceğine inanılan IŞİD bağlantılı üç kişi ise tutuklandı. Bunlardan ikisinden birinin Suriye, diğerinin Irak uyruklu olduğu belirtildi. Irak uyruklu olduğu belirtilen kişinin arananlar listesinde yer aldığı kaydedildi.

Japon IŞİD üyesi

Bu arada, Gaziantep’in Nizip ilçesinde yapılan bir operasyonda İslamcı terör örgütü IŞİD’e katılmak için Suriye’ye gitmek üzere Japonya’dan Türkiye’ye giden bir kişi yakalandı. Kimliği açıklanmayan Japon vatandaşının sınırdışı edilmesi bekleniyor.

Sınırda çatışma

Öte yandan, Suriye’nin IŞİD denetimindeki Cerablus kentinden yasadışı yollardan Türkiye’ye girmek isteyen 12 kişilik bir grup “dur” ihtarını dinlemeyerek askerlerle çatışmaya girdi. Grupta yer alan iki kişi Suriye’ye geri döndü. İkisi yaralı on kişi de yakalandı.

Çatışma, Gaziantep’e bağlı Karkamış’a girmeye çalışan grubun askerlere ateş açması sonucu başladı. Bir kişinin üzerinde “patlamaya hazır” bomba bulundu. Grup’ta yer alan herkesin Suriye uyruklu ve IŞİD mensubu olduğu bildirildi. Yakalanan kişilerin ne yapmayı hedeflediğinin öğrenilmesi için sorgulandığı ifade edildi.

YPG iddiası

Ankara’nın “terörist” olarak nitelediği Suriye’deki PYD’nin silahlı kolu YPG ise Türkiye’nin “aranan IŞİD mensupları” listesinde yer alan Salih Yıldız’ın elinde olduğunu iddia etti.

Salih Yıldız’ın Türkiye’deki bir dizi bombalı eylemle bağlantılı olduğu belirtiliyor. Yıldız’ın YPG’nin elinde bulunduğuna ilişkin haberi PYD’ye bağlı haber ajansı ANHA verdi. Bu ajansın iddiasına göre, Yıldız, HDP’nin Ankara ve Mersin’deki binalarına bomba yerleştiren kişi olduğunu da kabul etti. ANHA, Salih Yıldız’ın 2 Mart günü yakalandığını öne sürdü.

ABD, IŞİD’e karşı PYD ve YPG ile işbirliği yapıyor.

STÜDYO VOA

ABD Anayasa Mahkemesi Trump’ın dokunulmazlık iddialarını görüşüyor – 25 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG