Erişilebilirlik

ABD dahil 18 ülkeden Gazze’deki rehinelerin serbest bırakılması yönünde ortak çağrı


 ABD ve 17 ülke yaptıkları ortak açıklamada, Hamas’a Gazze’deki rehineleri derhal serbest bırakması çağrısında bulundu.
ABD ve 17 ülke yaptıkları ortak açıklamada, Hamas’a Gazze’deki rehineleri derhal serbest bırakması çağrısında bulundu.

ABD ve 17 ülke, yaptıkları ortak açıklamada, Hamas’a Gazze’deki rehineleri derhal serbest bırakması çağrısında bulundu. Açıklamada, “Rehinelerin serbest kalmasına yönelik masadaki anlaşmanın Gazze’de acil ve uzun süreli bir ateşkesi beraberinde getireceğini vurguluyoruz” denildi.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre, ortak çağrıya Arjantin, Avusturya, Brezilya, Bulgaristan, Kanada, Kolombiya, Danimarka, Fransa, Almanya, Macaristan, Polonya, Portekiz, Romanya, Sırbistan, İspanya, Tayland ve İngiltere destek verdi.

Açıklamada, “Uluslararası hukuk uyarınca korunan Gazze’deki rehinelerin ve sivil nüfusun akıbeti tüm dünyayı ilgilendiriyor” denildi.

ABD, İsrail ve AB’nin terör örgütü listesinde yer alan Hamas 7 Ekim’deki saldırısı sırasında 250’den fazla kişiyi rehin almıştı.

Bu rehinelerin bir kısmı Gazze’de geçici ateşkes karşılığında farklı gruplar halinde serbest kaldı.

Gazze’de aralarında Amerikan vatandaşlarının da bulunduğu 130 rehinenin olduğu, ancak bu rehinelerin bir kısmının hayatta olmadığı tahmin ediliyor.

Geçtiğimiz haftalarda Mısır ve Katar’da, Gazze’de derhal ateşkesin sağlanması ve başta hastalar, yaşlılar ve çocuklar olmak üzere geri kalan rehinelerin serbest kalmasına yönelik görüşmeler yapılmıştı. Ancak müzakerelerden bir sonuç çıkmamıştı.

Ortak açıklamada, “Rehinelerin serbest kalmasına yönelik masadaki anlaşmanın Gazze’de acil ve uzun süreli bir ateşkesi beraberinde getireceğini vurguluyoruz” denildi.

Anlaşmanın Gazze’nin tamamına dağıtılmak üzere ilave insani yardım miktarında artış sağlayacağı ve anlaşmayla Gazzeliler’in, barınma ve insani koşulları sağlamak amacıyla önceden hazırlık yapılarak evlerine ve topraklarına dönebileceği belirtildi.

“Çözüm tek bir kişide”

Biden yönetiminden üst düzey bir yetkili, Perşembe günü 18 ülke tarafından yapılan ortak açıklamayı “olağanüstü bir fikirbirliği” olarak niteledi.

Üst düzey yetkili, rehineler konusunda çözümün tek bir kişiye, Hamas’ın Gazze’deki lideri Yahya Sinvar’a bağlı olduğunu söyledi.

Biden 4 yaşındaki Abigail’i Oval Ofis’te ağırladı

Üst düzey yetkili, 18 ülkenin liderlerinin imza attığı ortak açıklama fikrinin, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan’ın iki hafta önce Gazze’deki bazı rehinelerin aileleriyle görüşmesinin ardından ortaya çıktığını belirtti.

Başkan Joe Biden Çarşamba günü, anne ve babası Hamas militanları tarafından 7 Ekim’de düzenlenen saldırıda öldürülen 4 yaşındaki ABD vatandaşı Abigail Edan’ı Oval Ofis’te ağırladı.

ABD’li yetkililer, Hamas’ın Salı günü yayınladığı Amerikalı rehine Hersh Goldberg Polin’in görüntüsünü de inceliyor.

İsrail ve ABD Hamas’ı suçluyor

İsrailli ve ABD’li yetkililer, Hamas’ı anlaşma konusunda ciddi olmamakla suçluyor.

Hamas yetkilisi El Hayya ise AP’ye verdiği röportajda bu suçlamayı reddederek Hamas’ın rehineler karşılığında serbest kalmasını istediği Filistinli mahkumların sayısı konusunda taviz verdiğini savundu.

Hamas yetkilisi, kalıcı ateşkes ve İsrail askerlerinin tamamen çekilmesi taleplerinden geri adım atmayacaklarını söyledi; geri kalan rehinelerin serbest kalması konusunda ise, “Savaşın biteceği güvencesini almazsak mahkumları neden teslim edeyim” ifadelerini kullandı.

İsrail, her iki talebe de sıcak bakmıyor ve askeri operasyonların Hamas kesin olarak yenilgiye uğratılana kadar devam edeceğini söylüyor.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’de üniversite protestolarında gözaltılar 2 bin 300’ü geçti - 3 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG