Erişilebilirlik

İsrail hükümeti Katar merkezli El Cezire televizyonunun İsrail'deki faaliyetlerini durdurma kararı aldı


İsrail polisi, hükümetin merkezi Katar’da bulunan televizyon kanalı El Cezire’nin yerel faaliyetlerine son verme kararının ardından Pazar günü kanalın Kudüs'te ofis olarak kullandığı otel odasına baskın düzenledi. El Cezire kararı kınayarak bu adımın suç teşkil ettiğini savundu.
İsrail polisi, hükümetin merkezi Katar’da bulunan televizyon kanalı El Cezire’nin yerel faaliyetlerine son verme kararının ardından Pazar günü kanalın Kudüs'te ofis olarak kullandığı otel odasına baskın düzenledi. El Cezire kararı kınayarak bu adımın suç teşkil ettiğini savundu.

İsrail polisi, hükümetin merkezi Katar’da bulunan televizyon kanalı El Cezire’nin yerel faaliyetlerine son verme kararının ardından Pazar günü kanalın Kudüs'te ofis olarak kullandığı otel odasına baskın düzenledi. El Cezire ise kararı kınayarak bu adımın suç teşkil ettiğini savundu.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun kabinesi, Katar televizyon kanalının ulusal güvenliği tehdit ettiği gerekçesiyle faaliyetlerine son verdiklerini belirtti.

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, polis memurları Doğu Kudüs’te bulunduğu belirtilen bir otel odasında kamera ekipmanlarını sökerken görülüyor.

İsrail’de oylamanın ardından kabineden yapılan açıklamada tedbirin, El Cezire'nin İsrail'deki ofislerinin kapatılmasını, yayın ekipmanlarına el konulmasını, kanalın kablo ve uydu şirketlerinden kesilmesini ve web sitelerinin engellenmesini içereceği belirtildi.

Netanyahu hükümeti El Cezire televizyonunun İsrail'deki faaliyetlerini durdurma kararı aldı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:59 0:00

El Cezire: “Kriminal bir eylem”

Bu adımı "kriminal bir eylem" olarak nitelendiren El Cezire ise kanalın İsrail'in güvenliğini tehdit ettiği yönündeki suçlamanın, gazetecilerini riske atan "tehlikeli ve gülünç bir yalan" olduğunu savundu. Katar merkezli kanal, "Her türlü yasal adımı takip etme" hakkını saklı tuttuğunu söyledi.

Kanaldan yapılan açıklamada, “İsrail’in suçlarını örtbas etmek amacıyla özgür basını gazetecileri öldürerek ve gözaltına alarak susturması bizi görevimizi yerine getirmekten caydıramadı” ifadeleri kullanıldı.

El Cezire 7 Ekim’den bu yana Gazze’de İsrail ve Hamas arasında devam eden savaş boyunca İsrail’in askeri adımlarını eleştiren yayınlar yaptı.

Kanal yayın ve haberlerinde, İsrail yetkililerinin aralarında çatışma sırasında Gazze'de öldürülen Samer Abu Daqqa ve Hamza AlDahdooh'un da bulunduğu çok sayıda gazeteciyi kasten hedef aldığını ve öldürdüğünü savunmuştu. İsrail ise gazetecileri hedef almadığını belirtmişti.

Katar hükümetinden resmi bir açıklama ya da yorum gelmedi. El Cezire kanalını 1996 yılında kuran Katar bu medya ağını küresel profilini güçlendirmenin bir yolu olarak görüyor.

BM İnsan Hakları Ofisi de kanalın kapatılmasını eleştirdi. Sosyal medya platformu X'te "Kabinenin İsrail'de El Cezire'yi kapatma kararından üzüntü duyuyoruz" denildi.

"Şeffaflık ve hesap verebilirliğin sağlanması için özgür ve bağımsız bir medya şarttır. Gazze'den haber yapmaya yönelik sıkı kısıtlamalar göz önüne alındığında bu durum daha da önemlidir. İfade özgürlüğü bir Hükümeti yasağı kaldırmaya çağırıyoruz" ifadeleri kullanıldı.

İsrail parlamentosu geçen ay, İsrail'de ulusal güvenliğe tehdit oluşturduğu düşünülen yabancı yayıncıların geçici olarak kapatılmasına izin veren bir yasayı onaylamıştı.

Yasa, Netanyahu ve güvenlik kabinesinin kanalın İsrail'deki ofislerini 45 gün süreyle kapatmasına izin veriyor ve bu süre yenilenebiliyor.

El Cezire’de görevli gazeteciler, İsrail’in bu adımının El Cezire'nin Filistin topraklarındaki operasyonlarını etkilemeyeceğini söyledi.

Katar ateşkes ve rehine anlaşması sürecinde arabulucu

Hamas’ın bazı siyasi liderlerinin yaşadığı Katar, Gazze savaşını durdurabilecek bir ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması anlaşmasına aracılık ediyor.

İsrail’in bu kararı, Doha hükümetinin Mısır ve ABD ile birlikte Gazze'deki savaşı durdurmaya yönelik arabuluculuk çabalarında kilit rol oynadığı bir dönemde Katar ile gerilimi artırma tehdidini taşıyor.

Taraflar anlaşmaya varmaya yakın görünüyor, ancak daha önceki birçok müzakere turu anlaşma sağlanamadan sona ermişti.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG