Erişilebilirlik

Elon Musk, ilk amacından sapıp kâr elde etmeye odaklandığı gerekçesiyle OpenAI aleyhine dava açtı


Tesla ve SpaceX'in CEO'su Elon Musk, üretken yapay zeka firması OpenAI aleyhine, insanlığa faydalı teknoloji üretme misyonundan koptuğu ve kâr elde etmeye yöneldiği gerekçesiyle dava açtı.
Tesla ve SpaceX'in CEO'su Elon Musk, üretken yapay zeka firması OpenAI aleyhine, insanlığa faydalı teknoloji üretme misyonundan koptuğu ve kâr elde etmeye yöneldiği gerekçesiyle dava açtı.

Elon Musk, üretken yapay zeka sohbet robotu ChatGPT'yi geliştiren teknoloji şirketi OpenAI ve CEO'su Sam Altman'a dava açarak, girişimin kâr amacıyla değil insanlığın yararına yapay zekâ geliştirme yönündeki kuruluş misyonundan uzaklaştığını söyledi.

Perşembe günü geç saatlerde San Francisco'da açılan dava, Musk'ı, kurucuları arasında yer aldığı ve kısmen Microsoft'tan aldığı milyarlarca dolarlık fon nedeniyle şu anda üretken yapay zekanın öncüsü olan OpenAI ile karşı karşıya getiriyor.

Elon Musk OpenAI'a dava açtı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:24 0:00

Musk, Altman ve kurucu ortak Greg Brockman'ın başlangıçta kendisine açık kaynaklı, kâr amacı gütmeyen bir şirket kurmak için yaklaştıklarını, ancak 2015 yılında kurulan girişimin artık para kazanmaya odaklandığını söyleyerek sözleşmenin ihlal edildiğini iddia etti.

Musk, mahkeme kararıyla OpenAI'ın araştırma ve teknolojisini kamuya açmasını ve en gelişmiş yapay zeka modeli GPT-4 de dahil varlıklarını Microsoft'un ya da herhangi bir bireyin mali kazançları için kullanmasını engellemesini istedi.

OpenAI, Microsoft ve Musk Reuters'in yorum taleplerine henüz yanıt vermedi.

Elektrikli araç firması Tesla'yı ve roket üreticisi SpaceX'i yöneten ve Ekim 2022'de Twitter'ı 44 milyar dolara satın alan Musk, birçok kez yapay zeka konusunda düzenleme yapılması çağrısında bulunmuştu.

Musk, 2018 yılında OpenAI'ın yönetim kurulundan istifa etmiş ve Microsoft'un OpenAI'la olan bağlarını sık sık eleştirmişti.

Musk, geçen yıl Nisan ayında muhafazakar televizyoncu Tucker Carlson ile yaptığı bir röportajda "Microsoft bu noktada OpenAI'ı doğrudan kontrol etmese de çok güçlü bir söz hakkına sahip" demişti.

Microsoft-OpenAI ortaklığı, geçtiğimiz yıl OpenAI CEO'su Sam Altman'ın aniden görevden alınıp geri dönmesi ve yeni bir geçici yönetim kurulunun oluşturulmasıyla sonuçlanan çekişmenin ardından ABD ve İngiltere'de antitröst incelemesi altında.

Washington Post gazetesinin Perşembe günkü haberine göre OpenAI, Mart ayında birkaç yeni yönetim kurulu üyesi atamayı planlıyor. Microsoft, Kasım ayında yönetim kurulunda oy hakkı olmayan bir gözlemci koltuğuna sahip olacağını bildirmişti.

Bazı hukuk uzmanları, anlaşma uyarınca Musk'ın onayını alamamanın OpenAI aleyhine işleyebileceğini, ancak davanın sonucunu tahmin etmenin zor olacağını söyledi.

Hukuk bürosu Pioneer Legal'ın ortaklarından Anupam Shukla, OpenAI'nin yapısının "tamamen dağılmasını gerektirecek ölçüde geçersiz sayılmasının" pek olası olmadığını ekleyerek, "Bu, belirsiz olası sonuçları olan karmaşık bir dava" dedi.

Musk'ın yapay zeka girişimi: xAI

Musk, kurduğu yapay zeka girişimi xAI ile Google ve Microsoft gibi Amerika'nın önde gelen teknoloji firmalarıyla rekabet etmeyi umuyor. Musk, rakipleri Google ve Microsoft'un bazı mühendislerini xAI'da işe almıştı.

xAI, ChatGPT'ye rakip Grok'u Aralık ayında sosyal medya platformu X'in Premium+ abonelerinin hizmetine sunmaya başlamıştı. Musk, xAI ile "azami doğruyu arayan bir yapay zeka" yaratmayı hedeflediğini kaydetmişti.

Yapay zekayı "iki ucu keskin kılıç" olarak nitelendiren Musk, geçen yıl OpenAI'ın GPT-4'ünden daha güçlü sistemlerin geliştirilmesine altı ay ara verilmesi çağrısında bulunan bir grup uzman ve sektör yöneticisi arasında yer almış; bu teknolojinin insanlık ve toplum için büyük riskler taşıdığını belirtmişti.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG