Erişilebilirlik

Beyoncé yeni albümü 'Cowboy Carter' ile siyah kimliğini sahiplenme çabası ve country müziğine tutkusunu ortaya koyuyor


Country müziği tınılarıyla öne çıkan son albümü 'Cowboy Carter'ı piyasaya süren Beyoncé, bir yandan siyah kimliğini sahiplenip yeniden tanımlıyor, diğer yandansa country türüne olan tutkusunu sergiliyor.
Country müziği tınılarıyla öne çıkan son albümü 'Cowboy Carter'ı piyasaya süren Beyoncé, bir yandan siyah kimliğini sahiplenip yeniden tanımlıyor, diğer yandansa country türüne olan tutkusunu sergiliyor.

Beyoncé önce 2024 Grammy Ödülleri'ne kovboy kıyafetiyle katılarak tek kelime etmeden bir açıklama yapmış oldu. Ardından, Super Bowl sırasında iki country şarkısını tanıttı: "Texas Hold 'Em" ve "16 Carriages". Tüm bunlar Cuma günü çıkan son albümü "Act II: Cowboy Carter"ı tanıtımının birer parçasıydı.

Siyah bir kadın olarak country müziği sahiplenen sanatçı, bu müzik türünün beyazlarla ilişkilendirilmesine karşı çıkıyor. Beyoncé'nin "Yıllar önce yaşadığım ve hoş karşılanmadığımı hissettiğim bir deneyim ... ve hoş karşılanmadığım çok açıktı" dediği ve büyük olasılıkla ırkçı tepkilere neden olan 2016 Country Müzik Ödülleri (CMA) performansına atıfta bulunan "Cowboy Carter" albümü, beş yıllık bir çalışmanın ürünü.

Nihayetinde albüm, "Act II: Cowboy Carter" müzikseverlerle buluştu.

CMA performansından 8 yıl sonra da Beyoncé geçen ay Billboard'un country müzik listesinde zirveye yerleşen ilk siyah kadın şarkıcı oldu.

Beyoncé önce 2024 Grammy Ödülleri'ne kovboy kıyafetiyle katılarak tek kelime etmeden bir açıklama yapmış oldu.
Beyoncé önce 2024 Grammy Ödülleri'ne kovboy kıyafetiyle katılarak tek kelime etmeden bir açıklama yapmış oldu.

"Cowboy Carter" Country'den asla çekinmiyor. Şarkı istesinde Dolly Parton ve Willie Nelson gibi müzisyenlerle işbirliklerinin ipuçları yer alırken, ırkçı Jim Crow yasaları döneminin siyahi eğlence mekanları ağı olan "Chitlin' Circuit"ten de bahsediliyor.

Bir şarkı, country müziğin evi sayılan Grand Ole Opry'de sahne alan ilk siyah kadın olan sanatçının adını taşıyan "The Linda Martell Show."

Bununla birlikte Beyoncé, sosyal medyada "Bu bir Country albümü değil. Bu bir Beyoncé albümü" diyerek kendini sektörden ayrı tutarken, yine de kendini bu tür müzikle birlikte çalışan biri olarak tanımlıyor.

Beyoncé, Teksas ve tartışmalı şarkısı ‘Daddy Lessons’

DePaul Üniversitesi profesörü ve "Siyah Country Müziği: Devrimleri Dinlemek" kitabının yazarı olan Francesca T. Royster, Beyoncé'nin memleketinin, "blues, country ve hip-hop" gibi zengin bir müzikal etkileşime sahip olan Teksas eyaletinin Houston kenti olduğunu hatırlatıyor.

Royster, "Özgürlük ve cesaretin yeri olarak tasvir edilen Teksas'ın temsil ettiği bu kavramlar, kesinlikle Beyonce'nin süregelen yıldız imajının bir parçası olmuştur" diyor.

Houston aynı zamanda rodeoya, ülkenin en eski siyah at yarışı organizasyonuna ve siyah kovboy kültürüne de evsahipliği yapan bir kent.

1800'lerin Teksası’nda her dört kovboydan biri siyahtı. Royster, Beyoncé'nin 2016'da çığır açan "Lemonade" adlı albümündeki country-zydeco-R&B karması "Daddy Lessons" şarkısında görüldüğü gibi, country seslerini keşfederek bu tarihi kendisine miras olarak benimsediğini söylüyor.

Beyoncé, sosyal medyada "Bu bir Country albümü değil. Bu bir Beyoncé albümü" diyerek kendini sektörden ayrı tutarken, yine de kendini bu tür müzikle birlikte çalışan biri olarak tanımlıyor.
Beyoncé, sosyal medyada "Bu bir Country albümü değil. Bu bir Beyoncé albümü" diyerek kendini sektörden ayrı tutarken, yine de kendini bu tür müzikle birlikte çalışan biri olarak tanımlıyor.

Ancak o dönemde Kayıt Akademisi (Recording Academy ) şarkının Grammy'nin country kategorilerine dahil edilmesini reddetmişti.

"My Black Country" kitabının yazarı ve country yıldızı Trisha Yearwood'un "XXX's and OOO's (An American Girl)" şarkısıyla country'de 1 numaraya yükselen ilk siyah kadın şarkı yazarı olan Alice Randall, "Daddy Lessons"ın country radyolarından da uzak tutulduğunu söylüyor.

"Daddy Lessons"ın müziğe getirdiği melez yaklaşım, hip hop yıldızı Lil Nas X'in "Old Town Road"undan iki yıl önce çıkmıştı. Country müzik sektörünün, bu tarzları deneyen sanatçıların hangilerine kucak açtığı ise gündemi meşgul etmişti.

2016'daki Country Müzik Ödülleri

Beyoncé'nin bugüne kadarki country müzik kariyerinde en çok tepki çektiği an, Donald Trump'ın ABD başkanlık seçimlerini kazanmasından altı gün önce 2016 Country Müzik Ödülleri'nde (CMA) The Chicks (eski adıyla Dixie Chicks) ile birlikte "Daddy Lessons" şarkısını seslendirmesiydi.

Royster, "CMA'lar, country müziğin başka türlerle işbirliği yapmaya istekli olduğu yolları sahnelemek ve sınamak için önemli bir alan" diyor.

CMA, yeni kitlelere ulaşmak amacıyla pop müzisyenlerini country sanatçılarıyla birlikte sahne almaya davet ediyor. Örneğin Justin Timberlake ve Chris Stapleton 2015'te birlikte sahne almıştı.

Müzik eleştirmenleri güçlü performansını övse de internette Beyoncé, ırkçı tepkilerle karşılaşmış ve bazı izleyiciler onu "Amerika karşıtı" olmakla suçladı.

Royster, "Başkanlık seçimleri ve The Chicks'in daha önceki yıllarda yarattığı gerginlik nedeniyle özellikle zor bir zamandı" diyor.

2003 yılında, ABD'nin Irak'ı işgalinden hemen önce, The Chicks'ten Natalie Maines o zamanki Başkan George W. Bush ile aynı eyaletten olmaktan utanç duyduklarını söylemişti.

Beyoncé, Black Lives Matter hareketiyle aynı safta yer almış ve 2016 Super Bowl devre arası gösterisinde Kara Panterleri anımsatan siyah deri ve siyah bereli siyahi dansçılarla birlikte sahne almıştı.
Beyoncé, Black Lives Matter hareketiyle aynı safta yer almış ve 2016 Super Bowl devre arası gösterisinde Kara Panterleri anımsatan siyah deri ve siyah bereli siyahi dansçılarla birlikte sahne almıştı.

Yakında çıkacak olan "Bitik Country: Nashville Bir Müzik Türünü Nasıl Yaşam Tarzı Markasına Dönüştürdü?" kitabının yazarı Amanda Martinez, bu açıklamaya karşı, "country müziğin 11 Eylül sonrası dönemde yöneldiği tercihleri yansıtan, country radyolarının The Chicks'ten uzak durduğu, şarkılarını çalmayı bıraktığı ve bunun yerine aşırı milliyetçi marşları çalarak popülerleşmelerine yardımcı olduğu" büyük bir tepki oluştuğunu söylüyor.

The Chicks, 2003'teki tartışmalar sonrasında CMA'a ilk kez Beyoncé ile çıkmıştı.

Beyoncé, Black Lives Matter hareketiyle aynı safta yer almış ve 2016 Super Bowl devre arası gösterisinde Kara Panterleri anımsatan siyah deri ve siyah bereli siyahi dansçılarla birlikte sahne almıştı. Bazı Amerikan futbolu taraftarları, bu gösteri üzerine #BoykotBeyonce hareketi başlatmıştı.

Geleneksel olarak muhafazakâr bir arenada ilerici siyasetin sembolleri olan Beyoncé ve The Chicks için "bu çok fazlaydı" diyen Martinez, CMA'nın Beyoncé'yi ağırlamaktan heyecan duyduğunu, ancak daha sonra hızla rota değiştirerek sosyal medyadan Beyoncé'ye dair tüm paylaşımları sildiklerini hatırlattı.

“Country müzik siyah müziğidir”

Yazar Amanda Martinez, "Lemonade"in Beyoncé'nin siyah haklarının güçlendirilmesine olan bağlılığını ortaya koyduğunu, önceki albümü "Act l: Renaissance"da House müziğini geri kazanmaya çalıştığını, bu albümde de "country müziğin siyah köklerini geri kazandığını" söylüyor.

Amanda Martinez, "Country müzik, 'country müziğin ne olduğu' üzerinde çok fazla güce sahip olan katı, merkezi bir güç yapısına sahip" diyor. Beyoncé ise bu güçlere bağlı değil.

"Beyoncé siyah, bu yüzden bir yabancı olarak görülebilir" diyen Martinez, "Ancak kendisi 'Bu bir country albümü değil' diyor. Bence bu, sınırları olmayan bir sanat formu olarak country müzik ile country müzik endüstrisi arasındaki ayrıma işaret ediyor" şeklinde konuşuyor.

Randall da aynı fikirde: "Piyasaya sürülen şarkılar country'nin en iyilerini muhafaza ediyor ve country'yi hiç gitmediği yerlere götürüyor. Gelişmek ve muhafaza etmek Beyoncé'nin dehasının bir öğesi" diyor.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG