Erişilebilirlik

ABD’de üniversitelerdeki Filistin yanlısı protestolarda gözaltı sayısı 2 bin 300’ü aştı


25 Nisn 2024 - ABD'nin Georgia eyaletindeki Emory Üniversitesi'nde düzenlenen Filistin yanlısı protestolarda gözaltılar oldu
25 Nisn 2024 - ABD'nin Georgia eyaletindeki Emory Üniversitesi'nde düzenlenen Filistin yanlısı protestolarda gözaltılar oldu

ABD’de Hamas-İsrail savaşına tepki olarak üniversite kampüslerinde haftalardır devam eden Filistin yanlısı gösterilerde toplam gözaltı sayısı 2 bin 300’ü aştı.

Associated Press (AP) haber ajansının, haberlerine ve üniversiteler ile kolluk kuvvetlerinden gelen açıklamalara dayandırdığı haberine göre, 18 Nisan'dan bu yana 44 farklı ABD üniversitesinde gözaltı vakalarının kaydedildiği 58 olay yaşandı.

ABD Başkanı Joe Biden Perşembe günü yaptığı açıklamada öğrencilerin barışçı protesto hakkını savundu ancak son günlerde yaşanan olayları kınadı.


Nisan ayında ilk olarak New York’taki Columbia Üniversitesi’nde başlayan ve birkaç gün içinde başkent Washington ve California dahil diğer bölgelere de yayılan protestolarda son olarak polis Cuma günü New York Üniversitesi'ndeki (NYU) protestocuları dağıtmaya başladı.

New York’ta yürütülen operasyonlardan sorumlu Emniyet Müdür Yardımcısı Kaz Daughtry, X'te NYU'nun "mülklerindeki yasadışı kampı dağıtmak için" polis yardımı talep ettiğini açıkladı ve polisin "olay yerinde olduğunu" söyledi.

AP’ye göre, olası gözaltılarla ilgili ayrıntılara henüz ulaşılamadı ancak NYU sözcüsüne yorum yapması için bir mesaj gönderildi.

Haftabaşında, İsrail-Hamas savaşıyla ilgili protestoların başladığı ve kampların kurulduğu Columbia Üniversitesi'ndeki polis operasyonları sırasında 100'den fazla kişi gözaltına alındı.


Yetkililer, bir polis memurunun Salı günü Columbia Hamilton Hall'da kamp kuran protestocuları dışarı çıkarırken yanlışlıkla silahını ateşlediğini söyledi. New York Emniyet Müdürlüğü (NYPD) Perşembe günü yaptığı açıklamada kimsenin yaralanmadığını açıkladı. Polis memurunun o sırada silahına bağlı el fenerini kullanmaya çalıştığı ve bunun yerine duvardaki bir resime çarpan tek bir mermi ateşlediği belirtiliyor.

Perşembe günü erken saatlerde Los Angeles California Üniversitesi'ndeki (UCLA) kalabalık göstericilere müdahale eden polisler, yüzlerce kişinin dağılmaları emrine karşı gelmesinin ardından en az 200 protestocuyu gözaltına aldı. Polis, kontrplak, paletler, metal çitler ve çöp konteynerlerinden oluşan güçlendirilmiş bir kamp barikatını parçaladı, ardından gölgelikleri ve çadırları söktü.

UCLA'de olduğu gibi, üniversiteleri İsrail'le ya da Gazze'deki savaşı desteklediğini söyledikleri şirketlerle iş yapmayı durdurmaya çağıran protestocuların çadır kampları, bu yüzyılda benzeri görülmemiş bir öğrenci hareketiyle ülke çapındaki diğer kampüslere yayıldı.

İsrail, protestoları antisemitik olarak damgalarken, İsrail'i eleştirenler bu iddiaların muhalefeti susturmak için kullanıldığını söylüyor.


Bazı protestocular kameralara antisemitik söylemlerde bulunurken ya da şiddet tehditleri savururken yakalansa da, bazıları Yahudi olan protesto organizatörleri bunu Filistinliler’in haklarını savunmak ve savaşı protesto etmek için barışçı bir hareket olarak nitelendiriyor.

Columbia Üniversitesi’nde 17 Nisan'da başlayan gösterilerde öğrenciler, Gazze’deki Sağlık Bakanlığı'na göre bölgede 34 binden fazla Filistinli’nin ölümüne neden olan İsrail-Hamas savaşının sona erdirilmesi çağrısında bulundu.

İsrail, Hamas militanlarının 7 Ekim'de İsrail'in güneyine düzenlediği saldırıda çoğu sivil yaklaşık 1.200 kişiyi öldürmesi ve yaklaşık 250 kişiyi rehin almasının ardından Gazze'ye saldırı başlattı.

18 Nisan'da NYPD, Columbia'nın ilk kampını boşalttı. Yeni çadırlar kuran ve uzaklaştırma tehditlerine meydan okuyan göstericiler, Salı günü erken saatlerde, 1968 yılında ırkçılığı ve Vietnam Savaşı'nı protesto eden öğrenciler tarafından benzer şekilde ele geçirilen bir yönetim binası olan Hamilton Hall'u işgal ederek eylemlerini tırmandırdı.

Yaklaşık 20 saat sonra polis memurları salona baskın düzenledi. Videoda polisin ellerinde plastik kelepçeler ve çevik kuvvet kalkanlarıyla ikinci kattaki bir pencereden içeri girdiği görülüyordu. Polis, içerideki protestocuların kayda değer bir direniş göstermediğini söylemişti.


UCLA'daki çatışmalar da bu hafta birkaç gün boyunca devam etti. UCLA Rektörü Gene Block Perşembe günü öğleden sonra mezunlarla yaptığı telefon görüşmesinde, olayların Pazar günü kampüste izin verilen İsrail yanlısı bir mitingin ardından başladığını ve günün ilerleyen saatlerinde Filistin yanlısı kampa "canlı fareler" atılmasıyla olayların çıktığını söyledi.

Block, Çarşamba günü itibariyle kampın "daha çok bir sığınak" haline geldiğini ve polisin kampı dağıtmasından başka çare kalmadığını söyledi.

Saatler süren çatışmalar Perşembe sabahına kadar devam ederken polisler hoparlörlerden kalabalığın dağılmaması halinde tutuklama yapılacağı uyarısında bulundu. O sırada kampın içinde ve dışında 1.000'den fazla kişi vardı. Yüzlerce kişi gönüllü olarak ayrılırken, kampta kalan 200'den fazla protestocu gözaltına alındı.

ABD'deki diğer okullardaki protesto kamplarının polis tarafından dağıtıldığı operasyonlar da daha fazla gözaltılarla sonuçlandı.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG