Erişilebilirlik

ABD'de kadınlara 40 yaşından itibaren mamogram taraması yaptırma tavsiyesi


Bağımsız ve gönüllü uzmanlardan oluşan ABD Önleyici Hizmetler Görev Gücü, meme kanserinin giderek daha erken yaştaki kadınlarda görülmeye başlaması üzerine, kadınların 40 yaşından itibaren her iki yılda bir mamogram taraması yaptırması tavsiyesinde bulundu.
Bağımsız ve gönüllü uzmanlardan oluşan ABD Önleyici Hizmetler Görev Gücü, meme kanserinin giderek daha erken yaştaki kadınlarda görülmeye başlaması üzerine, kadınların 40 yaşından itibaren her iki yılda bir mamogram taraması yaptırması tavsiyesinde bulundu.

ABD Önleyici Hizmetler Görev Gücü, meme kanseri teşhisi için rutin mamogram taramasının 40 yaşından itibaren başlaması gerektiğini kaydetti. Buna göre, 40-74 yaş arasındaki kadınlar iki yılda bir mamogram taraması yaptırmalı.

Bağımsız ve gönüllü uzmanların oluşturduğu bir panel olan Önleyici Hizmetler Görev Gücü, daha önce, kadınların meme kanseri taramalarına 40 yaşından itibaren başlama tercihinde bulunabileceğini belirtmiş, 50-74 yaş arasındaki kadınların iki yılda bir mamogram yaptırması tavsiyesinde bulunmuştu.

Panelin Salı günü yaptığı açıklama, geçen yıl duyurulan taslak niteliğindeki tavsiyeye resmiyet kazandırdı. Tavsiyeler, Amerikan Tıp Birliği Dergisi’nde (JAMA) yayınlandı.

Teksas eyaletinin Houston kentindeki MD Anderson Kanser Merkezi'nden Dr. Therese Bevers, “40'lı yaşlardaki kadınların taranmasının faydalarını artık kabul etmeleri bir kazanç” dedi.

Yayınlanan kılavuza katkıda bulunan uzmanlar arasında yer almayan Dr. Bevers, Amerikan Radyoloji Heyeti ve Amerikan Kanser Derneği dahil diğer tıbbi grupların 40 veya 45 yaşından itibaren iki yılda bir yerine her yıl mamogram çekilmesini önerdiğini, bunun da kafa karışıklığına neden olabileceğini, ancak “artık başlangıç yaşının diğer birçok kuruluşun söyledikleriyle uyumlu olacağını” belirtti.

Tedavi yöntemlerinin gelişmeye devam etmesiyle meme kanseri ölüm oranları da düşüş eğilimi gösteriyor. Ancak meme kanseri hala ABD'li kadınlar için kanserden ölümlerin en yaygın ikinci nedeni. Ülkede, yılda yaklaşık 240 bin kişiye kanser teşhisi konuluyor ve yaklaşık 43 bin kadın meme kanseri nedeniyle hayatını kaybediyor.

Boston'daki Tufts Üniversitesi Tıp Merkezi uzmanı ve görev gücü başkan yardımcısı Dr. John Wong, erken taramaya yönelimin iki can sıkıcı sorunu çözmeyi amaçladığını söyledi: 40'lı yaşlardaki kadınlar arasında artan meme kanseri vakaları ve siyah kadınların meme kanseri bağlantılı ölüm oranlarının beyaz kadınlara kıyasla daha yüksek olması.

ABD’de 2015'ten bu yana 40’lı yaşlardaki kadınlarda meme kanseri vaka oranı yılda yüzde 2 artış gösterdi.

Wong, “Ne yazık ki, siyah kadınların meme kanserinden ölme olasılığının beyaz kadınlara göre yüzde 40 daha fazla olduğunu çok iyi biliyoruz” dedi.

Modelleme çalışmaları, erken taramanın tüm kadınlara fayda sağlayabileceğini ve “Siyah kadınlar için daha da yararlı olacağını” öngörüyor.

İlk mamogram ne zaman yapılmalı?

40 yaş, ortalama risk altındaki kadınlar, transseksüel erkekler ve kendini kadın ve erkek şeklindeki iki cinsiyetten birinin sınırları içinde tanımlamayan bireyler (nonbinary) için mamogramların başlaması gereken yaş olarak belirtiliyor.

Yeni kılavuza göre bu kişiler iki yılda bir röntgen muayenesi yaptırmalı. Başka bazı gruplar, 40 ya da 45 yaşından itibaren yıllık mamografi çekilmesini öneriyor.

Bu tavsiye, daha önce meme kanseri geçirmiş ya da genetik belirteçler nedeniyle meme kanseri riski çok yüksek olan kadınlar için geçerli değil.

Tavsiye ayrıca gençken göğsüne yüksek doz radyasyon tedavisi uygulanmış ya da önceki biyopsilerinde lezyon tespit edilmiş kadınlar için de geçerli sayılmıyor.

75 yaş ve üzerindeki kadınlar ne yapmalı?

Yaşlı kadınların düzenli mamografi çektirmeye devam etmesinin gerekli olup olmadığı net değil. Çalışmalar, nadiren 75 yaş ve üstü kadınları kapsıyor. Bu nedenle ABD Önleyici Hizmetler Görev Gücü, daha fazla araştırma yapılması çağrısında bulunuyor.

Dr. Therese Bevers, yaşlı kadınlara, taramanın faydalarının yanı sıra hatalı sorunlar ve gereksiz biyopsiler gibi zararları hakkında doktorlarıyla konuşmalarını öneriyor.

Yoğun meme dokusuna sahip kadınlar ne yapmalı?

Mamogramlar yoğun meme dokusuna sahip kadınlarda işe yaramayabiliyor. Ancak bu kadınların yine de mamogram yaptırmaları gerekiyor.

Görev Gücü, yoğun meme dokusu olan kadınlar için ultrason veya MRI gibi ilave görüntüleme yöntemleri hakkında daha fazla kanıt görmek istiyor. Dr. Wong, bu tür testlerin kanseri daha erken, daha tedavi edilebilir bir aşamada tespit etmeye yardımcı olup olmayacağının henüz net olmadığını söyledi.

Sağlık sigortaları daha erken yaşta başlayan mamogram taramalarını karşılayacak mı?

ABD Kongresi, sağlık sigortası şirketlerinin 40 yaş ve üzeri kadınların mamogram taramalarının ek ödeme ya da muafiyet olmaksızın karşılamalarını zorunlu kılan bir yasa çıkarmıştı.

Buna ek olarak, Hesaplı Sağlık Sigortası Yasası, sigortacıların “A” veya “B” harf notuna sahip Görev Gücü tavsiyelerini karşılamasını gerektiriyor.

“B” notuna sahip olan mamogram tavsiyesi, orta düzeyde net faydası olan bir tarama olarak niteleniyor.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG