Erişilebilirlik

Sanders İki Kilit Eyalette Önseçimleri Kazandı


Demokrat Parti başkan aday adayı Bernie Sanders, hem Utah hem de Idaho’da oyların %70’inden fazlasını topladı. Cumhuriyetçi Parti aday adayı Donald Trump ise Arizona’daki önseçimi rahatlıkla kazanırken, rakibi Ted Cruz, Utah’daki seçimin galibi oldu

Arizona, Utah ve Idaho eyaletlerinde düzenlenen önseçimlerde hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi Parti’de yarışı önde götüren aday adayları, rakiplerini yüzde yüz yenilgiye uğratmayı başaramadı.

Cumhuriyetçi Parti aday adayı Donald Trump, Arizona’daki önseçimi rahatlıkla kazanırken 58 delegenin hepsini aldı. Trump, rakibi Texas Senatörü Ted Cruz’u 20 puan farkla yenilgiye uğratmış oldu.

Ancak Ted Cruz, Utah eyaletinde ipi birinci göğüslemeyi başardı. Utah’da oyların yarısından fazlasını alan Cruz, eyaletin 40 delegesine birden sahip oldu. Cruz ve diğer Cumhuriyetçi Partili aday adayı Ohio Valisi John Kasich, Trump’ın partinin adaylığını alması için gereken bin 237 delegeye ulaşmasını engellemeye çalışıyor.

Demokrat Parti cephesindeyse Vermont Senatörü Bernie Sanders, yarışta varlığını sürdürebilmesi için hayati önem taşıyan iki galibiyet elde etti. Sanders, hem Utah hem de Idaho eyaletlerinde oyların yüzde 70’inden fazlasını toplayarak rakibi eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’u geride bırakmayı başardı. Clinton ise Arizona’da açık ara birinci oldu.

Demokrat Parti, delegeleri, aday adaylarının topladıkları oy oranına göre bölüştürüyor.

Öte yandan geçtiğimiz ay başkanlık yarışına veda eden Florida eyaleti eski valisi Jeb Bush, Ted Cruz’u desteklediğini açıkladı. Bush, Cumhuriyetçi Parti’nin başkanlık makamını ele geçirmek için kalan tek umudunun Ted Cruz olduğunu belirtti. Bush, “Partimiz ve ülkemiz için Donald Trump’ın siyasi arenaya taşıdığı bölücü ve kaba söylemini alt etmemiz gerekiyor” dedi.

Utah eyaletinde sandık başına giden Cumhuriyetçi Parti’nin 2012 seçimlerindeki adayı Mitt Romney, Ted Cruz’a oy vereceğini söylemişti. Trump’ı durdurmanın tek yolunun Cruz’a oy vermekten geçtiğini savunan Mitt Romney, geçen hafta da Ohio’da yapılan önseçimde eyaletin valisi John Kasich’i desteklediğini söylemişti. Kasich’in memleketi Ohio’da önseçimi kazanmasıyla Trump’ın bu büyük Orta Batı eyaletinde zafere ulaşması ve çok sayıda delege elde etmesi engellenmiş oldu.

Arizona, Utah ve Idaho eyaletlerindeki ön seçimler, Belçika’nın başkenti Brüksel’de havalimanı ve bir metro istasyonunda düzenlenen terör saldırılarıyla aynı güne denk geldi.

İslamcı teröristlerin saldırılar düzenlemesinden sonra tüm Müslümanların Amerika’ya girişinin geçici olarak durdurulması çağrısı yapan Trump, yeni saldırılar olabileceği uyarısında bulunmuştu. Trump, Brüksel saldırıları sonrasında, ”Brüksel çok güzel bir kentti, hiç suç işlenmeyen harika bir yerdi. Şimdiyse felaket kenti oldu” dedi.

Ohio Valisi John Kasich ise uluslararası toplumun bu tür kötülükleri yapanları bulmak ve yok etmek için çabalarını iki katına çıkarması gerektiğini vurguladı. ”Radikal İslam bize savaş açtı” diyen Ted Cruz ise başkan seçildiği takdirde IŞİD militanlarını yenilgiye uğratmak için Amerika’nın tüm askeri gücünü seferber edeceğini söyledi.

Cumhuriyetçi Parti, önümüzdeki üç hafta içinde iki eyalette önseçim düzenliyor. Bunlardan ilki 5 Nisan’da Orta Batı kesimi eyaletlerinden Wisconsin’de, 9 Nisan’da ise batı eyaletlerinden Colorado’da yapılacak.

Partilerinin adaylıklarını almaları durumunda Trump ve Clinton, Kasım ayında yapılacak genel seçimde kozlarını paylaşacak.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG