Erişilebilirlik

Petrol ve Altın Fiyatları Nasıl Bir Seyir İzleyecek?


Petrol ve Altın Fiyatları Nasıl Bir Seyir İzleyecek?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00

Petrol ve altın fiyatlarındaki dalgalanmalar tüm dünyada dengeleri etkiliyor. Her ikisi de çoğu ülkenin yaşadığı ekonomik sıkıntıların göstergesi.

Son dönemde varil başına 26 Dolar’a gerileyen petrol fiyatları, Şubat sonlarında %30 oranında yükseldi. Uzmanlar, rekor miktarda arz fazlasına rağmen varil başı 30 dolar civarında dengelenen fiyatlarla, petrol krizinin atlatıldığını düşünüyor.

Artan fiyatlar, petrolün dibe vurduğu yani daha fazla düşmeyeceği fikrini de destekliyor. Diğer yandan arz fazlası nedeniyle ABD’de 413 petrol platformu kapandı, binlerce kişi işsiz kaldı.

New York Ticaret Borsası'ndan Eric Zuccarelli, “Petrolde arz-talep dengesine baktığımızda, günlük bazda üretim açısından çok büyük bir arz fazlası var. Talepteki artış göreceli olarak az olduğundan, uzun bir süre bu petrol fazlasını tüketemeyiz” şeklinde konuşuyor.

Altın fiyatı da ekonomide belirleyici bir unsur. Emtia borsacısı Eric Zuccarelli’ye göre altın fiyatları, ABD’de ve dünyanın dört bir yanındaki düşük faiz oranları nedeniyle arttı. Faiz oranları ile altın arasında ters bir orantı var. Genelde faiz oranları yükseldiğinde altın fiyatları düşüyor. Yani altın fiyatları, negatif veya düşük faizden faydalanıyor. Japonya ve Avrupa merkez bankaları negatif faiz uyguluyor.

Zuccarelli, “Son iki buçuk yılda altının bir onsu 1050 dolar seviyesine geldi ve o sıralarda Amerika Merkez Bankası FED, dünya ekonomisi çöktüğünden beri ilk kez faiz oranlarında artışa gitti. Bu faiz artışı sonrasında altın fiyatlarındaki düşüş ivmesi değişti ve ons başına 1.250 dolar oldu” diyor.

Zuccarelli, emtia piyasasının bekle-gör siyaseti izlediğini söylüyor: “Metal sektörü de petrolle aynı kaderi paylaşıyor. Ancak talepte bir patlama olursa mevcut stoklar eritilebilir. O yüzden kilosu 2 doların altına inen ve her gün ticaretini yaptığım bakır veya yine çok düşük fiyatlarda seyreden çinko, kurşun, teneke, nikel, çelikte yukarıya doğru yavaş bir hareketlenme oldu, ama bu artışlar geçmişte gördüklerimizden hala çok uzak.”

Altın fiyatının nasıl bir seyir izleyeceği hala soru işareti ama kısa süre öncesine kadar iyi bir yatırım aracı oldu. Ancak, petrolde olduğu gibi altında da yükselişin ne kadar süreceğini öngörmek zor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG