Erişilebilirlik

Canlı Bomba Çelişkileri


İstanbul’un göz bebeği Beyoğlu’nda yaşanan canlı bomba saldırısının failinin IŞİD içindeki hangi gruptan olduğu ve eylem öncesinde nerede bulunduğuna ilişkin çelişkili haberler dikkat çekiyor.

Türkiye’de yayınlanan iki ayrı gazete, canlı bomba Mehmet Öztürk’ün Beyoğlu saldırısından bir gün önce Beşiktaş’ta bir otelde kaldığını haber verirken, bir diğer gazete eylem günü İstanbul’a gittiğini yazdı.

Mehmet Öztürk (24) üç yıl önce Suriye’ye giderek IŞİD’e fiilen katıldı. Öztürk’ün bundan altı ay kadar önce Türkiye’ye giriş yaptığı, IŞİD’in Diyarbakır, Suruç ve Ankara’da düzenlediği eylemlerle bağlantılı olduğu ve Gaziantep’teki bir hücrenin elemanı olarak faaliyet gösterdiği belirtildi. Bazı iddiaların aksine, Mehmet Öztürk’ün IŞİD’in “Dokumacılar Grubu”ndan olmadığı da ifade ediliyor. Bazı gazeteler, Mehmet Öztürk’ün Gaziantep’teki “Durmaz Grubu”ndan olduğunu haber verdi.

İzledi ve patlattı

Milliyet gazetesi, Öztürk’ün, eylem günü Adıyaman’dan İstanbul’a geçtiğini ileri sürdü. Buna göre, Esenler Otogarı’nda otobüsten inen Mehmet Öztürk metro yoluyla Taksim’e ulaştı.

Mehmet Öztürk, İsrailli turist kafilesini Beşiktaş’tan Beyoğlu’na kadar takip etti. Turist grubu bir lokantada yemek yerken Mehmet Öztürk çıkmalarını bekledi ve kafile dışarı çıkar çıkmaz aralarına girerek kendisini havaya uçurdu. Beyaz Saray ölen dört kişiden ikisinin Amerikan vatandaşı olduğunu duyurmuştu. Öztürk’ün, eylemden birkaç gün önce keşif yapmak için İstanbul’da bulunmuş olabileceğine de işaret ediliyor. Mehmet Öztürk’ün, İstanbul’da hiçkimse ile temasta bulunmadığı belirtiliyor.

Saldırıda 3’ü İsrailli biri İranlı olmak üzere 4 kişi hayatını kaybetmiş, 39 kişi de yaralanmıştı.

Derbiye IŞİD iptali

Spor Toto Süper Ligi’nde Pazar günü oynanması planlanan Galatasaray-Fenerbahçe derbisi , kritik büyük maça saatler kala önce ertelendi sonra da iptal edildi.

İptal kararı, IŞİD’in kanlı eylem planları yaptığı somut istihbaratına dayanılarakverildi. Buna göre, Galatasaray-Fenerbahçe derbisi sonrası stattan çıkacak taraftarlar arasında eş zamanlı kanlı eylem planı hazırlandı. Gazetelere göre, İslamcı terör örgütü IŞİD, taraftarların arasına militanlarını sokarak canlı bomba eylemi yapacak ve ardından silahlarla rastgele ateş açarak kaos yaratacaktı.

Gaziantep emiri

Yine gazetelere göre, IŞİD, kanlı eylem planını devreye sokmak için Türkiye’ye üç canlı bomba gönderdi. İstanbul içerisindeki militanlarla birlikte bir çok noktada eş zamanlı terör saldırıları planladığı belirlendi. İstanbul’da eylem planını, Ankara’da 100’den fazla kişinin hayatını kaybettiği gar saldırısının planlayıcısı olan Gaziantep emiri “Ebu Ali” kod adlı Yunus Durmaz’ın yaptığı ortaya çıktı.

Ankara’daki saldırıdan dolayı aranan ve gıyabında tutuklama kararı verilen Yunus Durmaz’ın Suriye’den Türkiye’ye geçiş yaptığı ve İstanbul’da olduğuna inanılıyor. Yapılan tüm aramalara rağmen İstanbul’da izine bir türlü ulaşılamayan Yunus Durmaz ile birlikte tespit edilen diğer iki IŞİD militanlarının ise Hacı Ali Durmaz ve Savaş Yıldız olduğu ifade ediliyor.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG