Erişilebilirlik

Yapay zeka teknolojisine yapılan aşırı miktarda harcamalar yatırımcıları kaygılandırıyor 


Meta'nın hisseleri, firmanın gelecek yıl daha yüksek yapay zeka harcaması öngörmesinin ardından yüzde 15 düştü.
Meta'nın hisseleri, firmanın gelecek yıl daha yüksek yapay zeka harcaması öngörmesinin ardından yüzde 15 düştü.

Facebook ve Instagram’ın çatı firması Meta’nın daha fazla harcama ve kâra geçiş için uzun bir yol olduğu sinyalini vermesinin ardından büyük teknoloji firmalarının yaptığı yüklü miktarlardaki yapay zeka yatırımları, yatırımcıları kaygılandırıyor.

Meta'nın hisseleri, firmanın gelecek yıl daha yüksek yapay zeka harcaması öngörmesinin ardından yüzde 15 düşerken, Microsoft yüzde 2, Alphabet yüzde3 ve Nvidia yüzde 1,4 değer kaybetti.

Wall Street'in büyük teknoloji şirketleri, komutlardan metin, video ve fotoğraf oluşturabilen ve teknolojide bir sonraki sınır olarak görülen üretken yapay zekayı ilerletmek için şiddetli bir savaşa kilitlenmiş durumda.

Meta'nın konferans görüşmesi sırasında analistler CEO Mark Zuckerberg'e, şirketin yapay zeka yatırımlarını nasıl hızlandırdığına dair sorular yöneltti. Bir analist, Meta'nın yapay zekadan daha büyük bir fırsat gördüğü için mi daha fazla harcama yaptığını sordu.

Zuckerberg, Meta'nın yakın zamanda piyasaya sürdüğü yeni yapay zeka modellerine işaret ederek, “Yapay zeka konusunda daha hırslı ve iyimser olduğumuzu düşünüyorum. Tüm bunlar, temelde beni bu konuda öncü olmak için yatırım yapmaya teşvik ediyor” dedi

Alphabet ve Microsoft bu yılın başlarında dördüncü çeyrek sonuçlarını açıkladıklarında yapay zeka maliyetlerinin artmasını beklediklerini vurgulamıştı. Çarşamba günü yatırımcılardan gelen tepkilerse endişelerin derinleştiğini gösterdi.

Pazartesi günü paylaşılan Alphabet ile ilgili bir araştırmada analistler, daha yüksek sermaye harcamaları potansiyelinin endişe verici olduğunu söyledi.

Araştırma şirketi New Street Research, Alphabet'in daha önce 42,7 milyar dolar olacağı tahmin edilen yıllık sermaye harcamalarının 45,9 milyar dolar olmasını beklediğini söyledi.

Üretken yapay zeka yarışında arayı kapatmak için çalışan Google, kısa süre önce metin, ses ve video gibi farklı bilgi türlerini anlayabilen ve oluşturabilen bir model olan Gemini'yi piyasaya sürdü.

Üretken yapay zeka ile içerik oluşturmak enerji yoğun bir iş olduğu için Zuckerberg, Meta'nın daha yüksek harcamalarının bir nedeni olarak maliyeti gösterdi.

Office ürünlerine sohbet robotlarını entegre eden Microsoft ise veri merkezlerine daha fazla yatırım yapmayı planlıyor.

Yatırım bankacılığı firması Jefferies, sektör genelinde hissedarların artık fiyatlandırma modelleri ve müşterilerin üretken yapay zekanın maliyetini haklı çıkaracak kullanım durumları bulup bulamayacağı dahil gelir arayışına odaklandığını yazdı.

Analistler, “Geçen yıl yapay zekanın potansiyelini hayal etmekle geçti. Bu yıl ise somut adımlarla ilerlemekle geçecek” dedi.

Yapay zeka savurganlığının Wall Street’i ürküttüğü dönemde Meta hisseleri değer kaybetti

Geçen yıl maliyetleri düşürme hamlesiyle Wall Street'i şaşkına çeviren Meta CEO'su Mark Zuckerberg, şirketin bazı yapay zeka ürünlerinden “bol gelir” elde etmeden önce maliyetlerin önümüzdeki yıllarda “anlamlı bir şekilde” artacağını söyledi.

Bu da yatırımcıların, Zuckerberg'in Meta'yı, arttırılmış ve sanal gerçeklik alanının her çeyrekte milyarlarca dolar kaybettiği bir dönemde başka bir maliyetli girişim olan yapay zekaya sürüklediği yönündeki korkularını körükledi.

Mali hizmetler firması Baird’den uzmanlar, “Yatırımcılar, biraz daha yumuşak ikinci çeyrek geliriyle daha da yükselen sermaye masraflarına hazırlıksız yakalandı. Bu nedenle hisseler, değerleri uzun süre düşük kalacak bir döneme giriyor” dedi.

Meta, Çarşamba günü Nisan-Haziran gelirini tahminlerin altında tutmuş, 2024 toplam gider tahmininin alt ucunu 2 milyar dolar yükseltmişti. Meta ayrıca yapay zekanın öncüleri OpenAI ve destekçisi Microsoft'la rekabette geri kalmamak amacıyla veri merkezlerine yatırım yaptığı için sermaye harcaması görünümünün üst ucunu da yükseltti.

Karamsar beklentiler, Meta'nın 2023'te hisselerini neredeyse üçe katlamasına yardımcı olan ve 196 milyar dolarla Wall Street tarihinde herhangi bir şirketin bir günde elde ettiği en büyük piyasa değeri artışını sağlayan bir dizi çarpıcı kazancın ardından geldi.

Yine de Instagram Reels gibi içeriklerde yapay zeka odaklı etkileşime, sanal asistan Meta AI ve en son büyük dil modeli Llama 3'ün ilk sürümlerinin sıcak karşılanmasına işaret eden uzmanlar, yatırımlar konusunda olumlu düşünüyor.

Yatırım bankacılığı firması Evercore analistleri, “Bu sefer farklı olduğunu düşünüyoruz. Bu yatırım döngüsü, yönetimin ikinci çeyrekte sağlıklı bir reklam talebi ortamı görmeye devam etmesi ve kullanıcı etkileşimini iyileştirmesi nedeniyle güçlü bir konumdan geliyor” dedi.

London Borsa Grubu’nun (LSEG) verilerine göre, 19 analist hisse senedi üzerindeki fiyat hedeflerini düşürürken 13'ü görüşlerini yükseltti. Medyan fiyat hedefi şu anda 525 dolar seviyesinde ve bir önceki kapanıştan yaklaşık yüzde 6 daha yüksek.

Forum

XS
SM
MD
LG