Erişilebilirlik

Senato TikTok yasa tasarısını kabul etti: TikTok ABD'de yasaklanacak mı?


Yasa tasarısı, Çin teknoloji firması ByteDance’in sahibi olduğu TikTok platformunu dokuz ila bir yıl içerisinde satmaması halinde ABD’de yasaklanmasını içeriyor.
Yasa tasarısı, Çin teknoloji firması ByteDance’in sahibi olduğu TikTok platformunu dokuz ila bir yıl içerisinde satmaması halinde ABD’de yasaklanmasını içeriyor.

Temsilciler Meclisi’nde onaylanan Ukrayna ve İsrail'e yardım paketinde yer alan TikTok yasa tasarısı, Senato'da da dün gece geç saatlerde kabul edildi.

Yasa tasarısı, Çin teknoloji firması ByteDance’in sahibi olduğu TikTok sosyal medya platformunu dokuz ay ila bir yıl içerisinde satmaması halinde uygulamanın ABD’de yasaklanmasını içeriyor.

ABD Başkanı Joe Biden, yardım paketi içinde yer alan yasa tasarısını bugün imzalayacağını söyledi.

Çin’in, popüler kısa video uygulaması TikTok’la, Amerikalılar’ın kişisel verilerine kolayca ulaşarak, onları gözetleyebileceği endişesiyle hazırlanan yasa tasarısı geçen haftasonu Temsilciler Meclisi’nde kabul edilmişti.

"Bu, Amerika için iyi bir hamle"

İstihbarat Komisyonu’nun en üst düzey Cumhuriyetçi üyesi Senatör Marco Rubio, "Yıllarca Çin Komünist Partisi'nin Amerika'daki en popüler uygulamalardan birini kontrol etmesine izin verdik-ki bu tehlikeli derecede öngörüsüz bir yaklaşımdı” dedi. Yeni yasanın, Çinli şirketin uygulamayı elden çıkarmasını sağlayacağını dile getiren Rubio, “Bu, Amerika için iyi bir hamle” dedi.

ABD’de 170 milyon kişi tarafından kullanılan TikTok’la ilgili yasa tasarısı girişimi, Washington ve Pekin arasında internet ve teknoloji üzerine süren savaşın sadece bir cephesini oluşturuyor.

Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği, TikTok'un yasaklanmasının ya da elden çıkarılmasının "sosyal medya platformları üzerindeki hükümet kontrolünü göstereceğini ve bunun endişe verici küresel bir emsal olacağını" kaydetti.

ABD kullanıcı verilerini Çin hükümetiyle paylaşmadığını ve paylaşmayacağını söyleyen TikTok ise, yasa tasarısının geçmesiyle ilgili yorum yapmadı ancak mevzuatı engellemek için hızla mahkemeye gideceğini çalışanlarına söyledi.

TikTok 20 Nisan’da Reuters tarafından görülen bir e-postada çalışanlarına "Bu uzun sürecin sonu değil, başlangıcıdır" dedi.

2020 yılında dönemin Başkanı Donald Trump'ın TikTok'u ve Tencent'in bir birimi olan Çin'e ait WeChat'i ABD’de engelleme girişimi mahkemeler tarafından önlenmişti.

Ancak uzmanlar, yeni mevzuatın ByteDance'in uygulamayı elden çıkarmaması halinde Biden yönetimine TikTok'u yasaklamak için daha güçlü bir yasal dayanak sağlayacağını söylüyor.

"Yasa gelecekte kötüye kullanılabilir" uyarısı

Tasarı aynı zamanda, Beyaz Saray'a güvenlik tehdidi olarak gördüğü diğer yabancı uygulamaların satışını yasaklamak ya da zorlamak için yeni araçlar sağlayacak.

Demokrat Senatör Ron Wyden, tasarının "gelecekteki bir yönetim tarafından Amerikalılar’ın haklarını ihlal etmek için kötüye kullanılabilecek geniş bir yetki sağlamasından endişe duyduğunu” söyledi.

Tasarı yasalaştıktan sonra, ByteDance'ın TikTok'un ABD'deki faaliyetlerini elden çıkarmak için 270 günü olacak ve bir anlaşmanın ilerlediğine dair işaretler varsa, üç aylık bir uzatmaya gidilebilecek.

Demokrat Senatör Ed Markey, ByteDance'ın 2025 yılı başına kadar elden çıkarılmasının imkânsız olmasa da zor olacağını söyledi ve satışın tarihteki en karmaşık ve pahalı işlemlerden biri olacağını; yıllar olmasa da aylar sürecek bir durum tespiti gerektireceğini sözlerine ekledi.

Markey, "Bu yasanın olası sonucu konusunda çok net olmalıyız. Bu gerçekten sadece bir TikTok yasağı” dedi.

Mevzuat gözden geçirildi

Mart ayında Temsilciler Meclisi, TikTok'un ana şirketi ByteDance'in platformu altı ay içinde satmasını veya ABD'de yasaklanmayla karşı karşıya kalmasını gerektiren bir yasa tasarısını kabul etmişti.

Ancak Senato Ticaret Komisyonu Başkanı Demokrat Maria Cantwell'in de aralarında bulunduğu bazı senatörler, altı aylık sürenin milyarlarca dolarlık karmaşık bir anlaşmayı gerçekleştirmek için çok kısa olacağı yönündeki endişelerini dile getirmişti.

Konuyla ilgili Senato'da yapılan görüşmelerin ardından Temsilciler Meclisi, mevzuatın değiştirilmiş bir versiyonunu dış yardım paketine dahil etti. Gözden geçirilen mevzuatta, ByteDance'e TikTok'u satması için dokuz ay süre verilmişti.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’de üniversite protestolarında gözaltılar 2 bin 300’ü geçti - 3 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG