Erişilebilirlik

Rusya Savunma Bakanı Şoygu'nun yardımcısı yolsuzluktan gözaltında


Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Timur İvanov yolsuzluktan gözaltına alındı.
Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Timur İvanov yolsuzluktan gözaltına alındı.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu'nun yardımcılarından Timur İvanov büyük miktarda rüşvet aldığı gerekçesiyle gözaltına alındı.

İvanov'un gözaltına alınması, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'in Şubat 2022'de Ukrayna'ya asker göndermesinden bu yana yaşanan en üst düzeydeki profilli yolsuzluk vakası oldu.

Rusya Soruşturma Komitesi'nin 22 kelimelik kısa açıklamasına göre Savunma Bakan Yardımcısı Ivanov dün gözaltına alındı. Müfettişler, İvanov'un gözaltına alınmasına gerekçe olarak özellikle büyük ölçekte rüşvet kabul etmesini gösterdi.

İvanov suçlu bulunması halinde, 15 yıl hapis cezasıyla karşı karşıya.

Putin'in Ukrayna'daki mücadele etmekle görevlendirdiği Şoygu'nun yardımcısının aniden gözaltına alınması, seçkinler arasında savaş ve Rusya'nın Sovyet sonrası silahlı kuvvetlerini rahatsız eden yolsuzluğa karşı kamuoyu baskısı spekülasyonlarını tetikledi.

Kremlin, Putin ve Şoygu'nun bilgilendirildiğini söyledi. İvanov dün erken saatlerde Şoygu başkanlığında üst düzey savunma yetkililerinin katıldığı bir toplantıda hazır bulunmuştu.

2016'dan bu yana bakan yardımcısı olarak görev yapan İvanov, savunma bakanlığında mülk yönetimi, konut, inşaat ve ipoteklerden sorumluydu. Rusya Savunma Bakanlığı konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapmadı.

Rus Kommersant gazetesi 48 yaşındaki İvanov'un, Putin'in geçen ay devlet savunma ihalelerindeki yolsuzluğun kökünü kazımasını istediği Sovyet dönemi KGB'sinin halefi Federal Güvenlik Servisi (FSB) tarafından tutuklandığını yazdı.

Izvestia gazetesi, başkalarının da gözaltına alındığını söyledi, ancak bu konuda resmi bir doğrulama yapılmadı. Gazete, Ivanov'un mülklerinde arama yapıldığını belirtti. Devlet televizyonu olaya geniş yer verdi.

Kimliği açıklanmayan bir Rus emniyet kaynağı TASS devlet haber ajansına yaptığı açıklamada, "Soruşturma dün, önceki gün ya da bir ay önce başlamadı" diyerek İvanov'un uzun bir süredir mercek altında olduğunu ima etti. TASS, soruşturmaya FSB askeri karşı istihbaratının da dahil olduğunu söyledi.

İvanov "en zenginler" listesindeydi

Rus askeri blog yazarları uzun zamandır üst düzey generalleri yolsuzluk ve beceriksizlikle suçluyor. Bu iddialar, Rus ordusunun Ukrayna’yı işgalin ilk günlerinde gösterdiği başarının ardından ülkenin bazı bölgelerinden alelacele çekilmesiyle artmış durumda.

Rus eliti içinde, 1962 Küba Füze Krizi'nden bu yana, Rusya ile Batı arasındaki ilişkilerin en kötü şekilde bozulmasına neden olan savaşla ilgili farklı görüşler var.

Gözaltında olduğu için kendisine ulaşılamayan İvanov, uzun zamandır Sovyet sonrası Rus elitinin bazı kesimlerini karakterize eden lüks gayrimenkuller ve gösterişli partiler gibi gösterişli zenginliklerle ilişkilendiriliyor.

2022 yılında, merhum Rus muhalefet lideri Aleksey Navalni'nin başkanlığını yaptığı Rusya Yolsuzlukla Mücadele Vakfı, İvanov ve ailesinin müsrif bir yaşam tarzı sürdürdüğünü iddia etmişti.

Moskova'da doğan İvanov, Moskova Devlet Üniversitesi matematik bölümünden mezun oldu ve nükleer enerji santrallerinin inşası için organizasyonel modeller üzerine bir tez tamamladı.

İvanov, Rusya'nın devlet atom enerjisi sektöründe yükselmiş ve enerji bakanının danışmanı olarak çalışmıştı. Daha sonra, o sırada Moskova Oblastı bölgesinin valisi olan Şoygu’nun yardımcılığını üstlendi.
Ivanov 2013'ten itibaren askerler için ve yüksek güvenlikli tesisler inşa eden savunma bakanlığı iştirakinin başına geçti.

Forbes dergisi İvanov’un, Rusya'nın güvenlik yapıları sektöründeki en zengin kişilerden biri olduğunu yazmıştı.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’de üniversite protestolarında gözaltılar 2 bin 300’ü geçti - 3 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG