Erişilebilirlik

İmamoğlu’nun ihaleye fesat karıştırma suçundan yargılandığı dava ertelendi


CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun duruşmasının ardından gazetecilere açıklama yaptı
CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun duruşmasının ardından gazetecilere açıklama yaptı

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası istenen dava 31 Mayıs’a ertelendi.

Büyükçekmece 10. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada İmamoğlu, Beylikdüzü Belediye Başkanlığı döneminde “ihaleye fesat” karıştırarak kamuyu 250 bin lira zarara uğratmakla suçlanıyor.

Davada İmamoğlu ile birlikte 6 belediye personeli de yargılanıyor.

İmamoğlu’nun ihaleye fesat karıştırma suçundan yargılandığı dava ertelendi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:46 0:00

İki celse arasında ifade veren İmamoğlu suçlamaları reddetti

Sayıştay’dan bilirkişi raporunun geldiğini açıklayan hakim, duruşmaya katılmayan İmamoğlu’nun iki celse arasında mahkemeye ifade verdiğini söyledi.

İmamoğlu’nun ifadesinde, “Orada görev yapan arkadaşlarımın görev dönemi boyunca hassas ve titiz davranışlarının şahidiyim. Bahsi geçen olaylara hakim olmam mümkün değildir ancak o dönem görev yapan arkadaşlarıma güvendiğimi beyan etmek isterim. Atılı suçlamayı kabul etmiyorum. Suça konu ihaleyi hatırlamıyorum. Herhangi bir talimatım olmamıştır” dediği öğrenildi.

Alınan bilgilere göre İBB Başkanı bu sözlerinin ardından beraatını talep etti.

Avukat Polat: “Cüretkar bilirkişi raporuna itiraz ettik”

Duruşma sonrası gazetecilere açıklamalarda bulunan İmamoğlu’nun avukatı Kemal Polat, davaya konu olan eylemin suç teşkil etmediğini, İçişleri Bakanı'nın bu konudaki soruşturma iznini iptal eden bir Danıştay kararı olduğunu söyledi.

Kemal Polat, “Bu Danıştay kararına rağmen soruşturma aşamasında, savcılık bir muhasebeciye bilirkişi incelemesi yaptırmış. Bu muhasebeci bilirkişi incelemesi sırasında, Sayın Başkan’ın (İmamoğlu) eylemlerini gözetim ve denetim görevini yerine getirmediğinden bahisle, ihmali bir eylem olduğundan, ilginçtir ihaleye fesat fesat karıştırma kapsamında değerlendiren bir rapor sunmuştur. Bu rapor içerisinde, gerçeklikle alakalı olmayan, özellikle bir örnek verecek olursam iç denetçi olmamasına rağmen o dönemde Beylikdüzü Belediyesi'nde, iç denetçinin raporuna ve yazılı bildirimine rağmen bu ihaleyi iptal etmediğini ileri sürebilmiştir. Bu denli soruşturma aşamasında cüretkar bir bilirkişi raporu vardır” dedi.

Polat, bu rapora dair itirazları mahkemeye sunduklarını da ifade etti.

CHP’li Çelik: “Bunlar hukuki değil siyasi davalar”

Bir grup partili ile birlikte davayı izleyen CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, İmamoğlu hakkında açılan davaların tümünün siyasi davalar olduğunu söyledi.

CHP İl Başkanı, "Bu dava Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Ekrem İmamoğlu’yla ilgili açılan tek bir dava değil. Daha önce yine bir ‘ahmak davası’, yine devam eden bir terör soruşturması. Bunlar tamamen hukuki değil, siyasi davalardır. Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Ekrem İmamoğlu’nun itibarını yıpratmaya yönelik birtakım girişimlerdir. Süreçlerin takipçisiyiz. Avukatlarımız süreci takip ediyor. Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Ekrem İmamoğlu beş yıldır İstanbul’da çok önemli hizmetleri İstanbul halkı için vermeye devam ediyor. Dolayısıyla hizmetlerimizi vermeye de devam edeceğiz” dedi.

“Ahmak davası” hakkında istinaf mahkemesi hala karar vermedi

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na “siyasi yasak” getirebilecek diğer bir davada ise istinaf mahkemesi henüz kararını açıklamış değil.

İddianamesi 28 Mayıs 2021’de Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen davanın ilk duruşması 1 Haziran 2022’de, karar duruşması ise 14 Aralık 2022’de yapıldı.

7. Asliye Ceza Mahkemesi, İmamoğlu’nu “Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine hakaret ettiği” gerekçesiyle 2 yıl 7 ay 15 gün hapse mahkûm etti.

İstinaf mahkemesi, yerel mahkemenin kararını onarsa İmamoğlu “siyasi yasaklı” olacak.

İmamoğlu: “İstinafta bu sürecin kapatılmasını bekliyorum; böyle bir dava olmaz, olamaz”

İBB Başkanı geçtiğimiz hafta uluslararası medyaya mensup gazetecilerle yaptığı basın toplantısında istinafta sürecin kapatılmasını beklediğini söyledi.

İmamoğlu, “Benim mahkememle ilgili süreçte de iki aşaması var. İstinaf dediğimiz ikinci kademe mahkeme. Sonra bunun bir üst mahkemesi süreci var. Zaten içi boş ve asla bir mahkemenin bir konu edilmesi mümkün olmayan bir süreç. Umut ediyorum ve diliyorum ki topumun yaşattığı bu durumdan sonra yargının da karar alma mekanizmalarının da hata yapmadan yola yürüyeceğine kanaatim yüksek. İstinafta bu sürecin kapatılmasını bekliyorum. Böyle bir dava olmaz, olamaz” ifadelerini kullandı.

Forum

XS
SM
MD
LG