Erişilebilirlik

HDP’den sonra DEM Parti’ye de kapatma davası uyarısı: “Terör ve şiddeti reddedin”


MHP lideri Bahçeli DEM Parti’ye kapatma davası açılması çağrısında bulundu.
MHP lideri Bahçeli DEM Parti’ye kapatma davası açılması çağrısında bulundu.

Anayasa Mahkemesi’nin HDP kapatma davası ile karar vermesi beklendiği günlerde bu kez partinin halefi olarak kabul edilen DEM Parti için kapatılma davası açılması çağrısı siyasetin gündemine düştü.

Çağrıyı yapan siyasetçi daha önce benzer cümleleri HDP için de kurmuş olan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ydi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Meclisi’ndeki Türk bayrağının kaldırılmasına tepki gösteren MHP lideri, “Türk bayrağını kabullenemeyen şerefsizlerin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığından derhal çıkarılması, mallarına-mülklerine el konulması, bunun yanında DEM Parti hakkında kapatma davasının açılarak bölücü milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması, müfettiş görevlendirilmesiyle oyalanmaktan ve zamana oynamaktan vazgeçilmesi tarihe, ecdada, vatana ve millete namus borcudur” dedi.

Adalet Bakanı’ndan DEM Parti’ye uyarı: “Hukuki süreçle karşı karşıya kalmak istemiyorsanız terörü ve şiddeti reddedin”

Bahçeli’nin sözleri Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a soruldu.

Ankara’da “Türkiye Yüzyılında Çocuk Hukuku” panelinden çıkışında MHP liderinin açıklamasını değerlendiren Tunç, demokratik hukuk devletinde şiddetle mesafesi olmayan partilerin kapatıldığını, DEM Parti’nin de buna dikkat etmemesi halinde benzer bir sonla karşı karşıya kalacağı mesajını verdi.

Adalet Bakanı, “Demokratik hukuk devletlerinin hiçbirinde teröre ve şiddete müsaade edilmez. Ülkemizin huzurunu bozmaya çalışan terör örgütlerinin hepsiyle mücadele etmeye kararlılıkla devam edeceğiz. 40 yıldan bu yana şehitler verdiğimiz bölücü terör örgütünden mücadeleden taviz vermeyeceğiz. Demokratik siyaset yaptığını söyleyenler de teröre karşı tavırlarını koymaları gerekir. Geçmişte koymadıkları için haklarında davalar açılan ve kapatılan partiler oldu. Böyle bir hukuki süreçle karşı karşıya kalmak istemiyorsanız terörü ve şiddeti reddedin. Terörü destekleyen açıklamalarda bulunursanız o zaman demokratik hukuk devleti buna müsaade etmez, yetkili makamlar devreye girer” dedi.

DEM Parti Eş Başkanı Bakırhan: “Bu tehdit ve şantajlara boyun eğmeyeceğiz”

DEM Parti Eş Başkanı Tuncer Bakırhan Adalet Bakanı ve Bahçeli’nin sözlerine sıcağı sıcağına yanıt verdi.

Ankara’da belediye başkanlarıyla yaptığı toplantıda konuşan Bakırhan, “31 Mart’ta kayyumlar sandığa gömüldü. DEM Parti’nin 31 Mart’taki başarısıyla AKP-MHP iktidarına 22 yıldır ilk defa büyük bir yenilgi tattırıldı. İktidar ve muhalefeti 31 Mart’ta bu iradeyi doğru okumaya davet ediyoruz. Tekçi anlayışın aslında sandıkta yenildiği bir seçimdir. Bize parmak sallamasınlar. Kapatma, şantaj, tehdit siyasetinin artık son kullanma tarihi dolmuştur. Biz ne zaman tehdit ve şantajlara boyun eğdik ki şimdi halkımız güçlü bir irade ortaya koymuşken, Van direnişi ortada dururken bu tehdit ve şantajlara boyun eğmeyeceğiz” diye konuştu.

Erdoğan da Bahçeli ile aynı fikirde: “Anayasa'nın hükümlerini kimler çiğnemeye kalkıyorsa bedelini de ödemeye hazır olmalıdır”

Bu arada Bahçeli’nin sözleri önceki gün Irak’tan dönen Cumhurbaşkanı Erdoğan’a da sorulmuştu.

MHP liderinin değerlendirmelerine katılan Erdoğan, “Teröre destek vermek, terörle müşterek hareket etmek şüphesiz ki bizim değerler silsilemize saldırıdır ve bununla ilgili olarak da Anayasa’nın çok açık hükümleri vardır. Birliğimize ve bütünlüğümüze böylesine kışkırtıcı eylemlerle el uzatmaya kalkanlara bundan önce hukuk zemininde hangi yanıt verildiyse aynısının ortaya konması sürpriz olmaz. Buna bir defa herkesin hazır olması gerekir. Sayın Devlet Bahçeli’nin yapmış olduğu açıklamalar Anayasa hükmünün icrasından başka bir şey değildir. Aynı durum şu anda benim için de geçerlidir. Anayasa'nın hükümlerini kimler çiğnemeye kalkıyorsa bedelini de ödemeye hazır olmalıdır” ifadelerini kullanmıştı.

Kürt siyasi hareketinin kapatılan partileri ve HDP’nin durumu

Kürt siyaseti hareketinin kurduğu ilk parti, eski SHP milletvekili ve DİSK Genel Sekreteri Fehmi Işıklar’ın genel başkanlığını üstlendiği Halkın Emek Partisi (HDP) idi.

1990’da kurulan ve bir yıl sonra yapılan 1991 Seçimleri’nde SHP ile ittifak yapan parti 1993 yılında kapatıldı.

Daha sonra kurulan ÖZDEP, HEP, DEP, HADEP, DTP de Anayasa Mahkemesi kararlarıyla aynı akıbete uğradı.

DTP’ye kapatma davası açıldıktan sonra kurulan BDP ise 2014 yılında HDP’ye katıldı. Yargıtay Başsavcısı Bekir Şahin, partinin büyük başarı kazandığı 7 Haziran Seçimleri’nin altıncı yılında 7 Haziran 2021’de HDP’nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi’nde dava açtı.

21 Haziran 2021’de iddianamenin kabulüne oy birliğiyle karar veren Anayasa Mahkemesi henüz dava ile ilgili karar vermedi.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’de üniversite protestolarında gözaltılar 2 bin 300’ü geçti - 3 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG