Erişilebilirlik

Çöl ülkesi Birleşik Arap Emirlikleri’nde rekor miktarda yağış: Dubai Havalimanı’nı sel bastı


Başta BAE olmak üzere Arap Yarımadası ülkelerini etkisi altına alan şiddetli yağış 19’u Umman, biri BAE’de olmak üzere 20 kişinin ölümüne yol açtı.
Başta BAE olmak üzere Arap Yarımadası ülkelerini etkisi altına alan şiddetli yağış 19’u Umman, biri BAE’de olmak üzere 20 kişinin ölümüne yol açtı.

Çöl ülkesi Birleşik Arap Emirlikleri, Dubai Uluslararası Havaalanı'nı sular altında bırakan ve uluslararası seyahatler için dünyanın en işlek havaalanındaki uçuşları aksatan selin ardından Çarşamba günü şimdiye kadar kaydedilen en şiddetli yağıştan sonra toparlanmaya çalışıyor.

Devlete ait WAM haber ajansı Salı günkü yağışı, "1949'da veri toplanmaya başlanmasından bu yana kaydedilenleri" aşan "tarihi bir hava olayı" olarak nitelendirdi. 1949, o zamanlar Trucial States olarak bilinen İngiliz himayesindeki bu enerji zengini ülkede ham petrolün keşfedilmesinin öncesine denk geliyor.

Bahreyn, Umman, Katar ve Suudi Arabistan da yağış aldı. Ancak, yağış en çok BAE genelinde şiddetliydi.

Bunun bir nedeni, hükümete ait küçük uçakların özel tuz fişekleri yakarak bulutlar arasında uçtuğu "bulut tohumlama" olabilir. Bu fişekler yağışı arttırabilir.

Bazı haberlerde Ulusal Meteoroloji Merkezi'ndeki meteorologların yağmurlardan önce altı ya da yedi bulut tohumlama uçuşu yaptıklarını söyledikleri aktarıldı. Associated Press tarafından analiz edilen uçuş izleme verileri, BAE'nin bulut tohumlama çalışmalarına bağlı bir uçağın Pazartesi günü ülke çapında uçtuğunu gösterdi.

Abu Dabi'de İngilizce yayın yapan devlete bağlı The National gazetesi, Çarşamba günü merkezden ismini vermek istemeyen bir yetkilinin Salı günü bulut tohumlama yapılmadığını söylediğini aktardı. Merkez, Çarşamba günü AP'nin sorularına yanıt vermedi.

Su tedariki için büyük ölçüde enerji tüketen tuzdan arındırma tesislerinden yararlanan BAE, kısmen azalan sınırlı yeraltı suyunu arttırmak için bulut tohumlaması yapıyor. Bilim insanları ayrıca genel olarak iklim değişikliğinin dünya çapında daha yoğun ve daha sık görülen aşırı fırtınalar, kuraklık, seller ve orman yangınlarından sorumlu olduğunu söylüyor.

Dubai Uluslararası Havaalanı'nda toplanan meteorolojik verilere göre, Pazartesi günü geç saatlerde başlayan yağmur Dubai'nin kumlarını ve yollarını yaklaşık 20 milimetre yağmurla ıslattı. Fırtınalar Salı günü yerel saatle sabah 9 civarında şiddetlendi ve gün boyunca devam ederek şehrin üzerine daha fazla yağmur ve dolu yağdırdı.

Dubai Havalimanı’nda pistlerin sular altında kalması sonucu uçuşlar durduruldu. 24 saat içinde Dubai'ye 142 milimetreden fazla yağış düştü.
Dubai Havalimanı’nda pistlerin sular altında kalması sonucu uçuşlar durduruldu. 24 saat içinde Dubai'ye 142 milimetreden fazla yağış düştü.

Salı gününün sonunda, 24 saat içinde Dubai'ye 142 milimetreden fazla yağış düştü. Havayolu şirketi Emirates'in merkezi olan Dubai Uluslararası Havalimanı'na ortalama bir yılda 94,7 milimetre yağış düşüyor.

Havaalanındaki pistler üzerinde su birikintileri oluştu. Salı gecesi Dubai istikametli uçuşlar durduruldu ve yolcular çevredeki yolları kaplayan sel suları arasından terminallere ulaşmaya çalıştı.

Dubai Uluslararası Havalimanı Çarşamba sabahı selin "sınırlı ulaşım seçenekleri" bıraktığını ve uçuş ekiplerinin havaalanına ulaşamaması nedeniyle uçuşların etkilendiğini kabul etti. Havalimanı, X üzerinden yaptığı açıklamada "Toparlanma biraz zaman alacak" dedi.

Emirates, Dubai'den hareket eden yolcuların işlemlerini Çarşamba günü sabah 8'den gece yarısına kadar durdurduğunu ve bu süre zarfında havalimanındaki transit yolcuların uçuşlarının yapılmaya çalışılacağını bildirdi.

Mısır’ın ulusal havayolu şirketi EgyptAir da kötü hava şartları nedeniyle Kahire ve Dubai arasındaki uçuşları askıya aldı.

Yedi şeyhlikten oluşan bir federasyon olan BAE'de okullar fırtına öncesinde kapandı ve hükümet çalışanları uzaktan çalıştı.

Yetkililer suyu pompalamak için sokaklara ve otoyollara tankerler gönderdi. Bazı evleri su bastı.

Bazi kişiler Salı gecesi sular altında kalan araçlarında uyurken, BAE yöneticileri, ülke genelinde yaşanan hasara ya da yaralı olup olmadığına ilişkin bilgi vermedi. En kuzeydeki emirlik olan Ras el-Khaimah'da polis, 70 yaşındaki bir kişinin aracının sel sularına kapılması sonucu hayatını kaybettiğini açıkladı.

Yetkililer, Abu Dabi'deki El Ayn yakınlarında bulunan Khatm el-Shakla'ya Salı günü 254 milimetre yağmur düştüğü ve bunun ülkedeki en yüksek yağış miktarı olduğunu söyledi.

Kurak bir Arap Yarımadası ülkesi olan BAE'de yağmur alışılmadık bir durum olsa da serin kış aylarında periyodik olarak yağışlar görülüyor. Ülkede düzenli yağış olmaması nedeniyle yollar ve diğer alanların su tahliyesi sağlayan yeterli drenajdan yoksun olması sele yol açabiliyor.

Bu arada Arap Yarımadası'nın doğu ucunda yer alan komşu Umman'da, ülkenin Ulusal Acil Durum Yönetimi Merkezi'nden Çarşamba günü yapılan açıklamaya göre, son günlerdeki şiddetli yağışlarda en az 19 kişi hayatını kaybetti. Ölenler arasında sel sularına kapılan bir araçta bulunan 10 çocuğun olduğu bildirildi.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’de üniversite protestoları büyüyor, öğrenciler kampüs binasını işgal etti – 30 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG