Erişilebilirlik

ABD ve İngiltere’den İsrail’e saldırı düzenleyen İran’a yeni yaptırımlar


İran’ın İsrail'e 13 Nisan'da düzenlediği füze ve insansız hava aracı saldırısının ardından ABD ve İngiltere, Tahran’la bağlantılı kişi ve kuruluşlara yaptırımları genişletti.
İran’ın İsrail'e 13 Nisan'da düzenlediği füze ve insansız hava aracı saldırısının ardından ABD ve İngiltere, Tahran’la bağlantılı kişi ve kuruluşlara yaptırımları genişletti.

Biden yönetimi, İran’a karşı insansız hava aracı üretimini ve balistik füze programını hedef alan yeni yaptırımlar açıkladı. ABD Başkanı Joe Biden, G7 liderlerinin Tahran üzerindeki ekonomik baskıyı arttırmak için birlikte hareket etmeye kararlı olduklarını söyledi.

ABD ve İngiltere’den İsrail’e saldırı düzenleyen İran’a yeni yaptırımlar
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:41 0:00

ABD ve müttefiklerinin, İran’ın İsrail'e 13 Nisan'da düzenlediği füze ve insansız hava aracı saldırısının püskürtülmesine yardımcı olduklarını kaydeden Biden, yaptığı yazılı açıklamada yeni yaptırımlar ve ihracat kontrolleriyle Tahran’ı eylemlerinden dolayı sorumlu tuttuklarını belirtti.

Biden, "Yaptırımlar, İslam Devrim Muhafızları, İran Savunma Bakanlığı ve İran hükümetinin bu küstah saldırıyı mümkün kılan füze ve insansız hava aracı programıyla bağlantılı liderleri ve kuruluşları hedef alıyor" dedi.

ABD Başkanı, "Müttefiklerimiz ve ortaklarımız İran'ın istikrarsızlaştırıcı askeri programlarını kısıtlamak için ek yaptırımlar ve tedbirler yayınladılar ya da yayınlayacaklar" ifadelerini kullandı.

ABD Maliye Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, ABD'nin aldığı tedbirlerin, 13 Nisan saldırısında kullanılan İran'ın insansız hava aracı Şahid için kullanılan motor tipleri dahil, İran'ın İHA üretimini sağlayan 16 kişi ve iki kuruluşu hedef aldığı belirtildi.

Açıklamada, “Bu aktörler İran Devrim Muhafızları-Kudüs Gücü, bu yapının İHA üretim kolu Kimia Part Sivan Company (KIPAS) ve diğer İranlı İHA ve İHA motoru üreticileri adına çalışmakta “denildi.

Bakanlık ayrıca, Yabancı Varlıkların Kontrolü Ofisi’nin (OFAC) İran'ın en büyük çelik üreticilerinden biri olan Huzistan Çelik Şirketi’ne (KSC) üretim için bileşen malzemeleri sağlayan veya KSC'nin bitmiş çelik ürünlerini satın alan beş şirketi de hedef aldığını açıkladı.

Yaptırım açıklamasında merkezi Türkiye’de bulunan "HSF Dış Ticaret Limited Şirketi" de yer alıyor. Açıklamada, bu şirketin KSC’den on milyonlarca dolarlık çelik ürünü satın aldığı belirtiliyor.

Ayrıca İranlı otomobil üreticisi Bahman Group'un Devrim Muhafızları'nı maddi olarak desteklediği belirtilen üç iştiraki de ABD’nin yaptırım listesine alındı.

ABD Ticaret Bakanlığı'nın da İran'ın temel ticari sınıf mikroelektronik gibi teknolojilere erişimini kısıtlamak için yeni kontroller uyguladığı da belirtildi.

ABD Maliye Bakanlığı, İngiltere’nin de eş zamanlı olarak, İran'ın İHA ve balistik füze endüstrilerinde yer alan bazı İranlı askeri kuruluşları, bireyleri ve tüzel kişileri hedef alan yaptırımlar uyguladığını bildirdi.

İngiltere’den de eşzamanlı yaptırım

İngiltere de ABD ile eşzamanlı olarak İranlı askeri kişi ve kuruluşlara yaptırım uyguladığını açıkladı.

Mal varlıklarının dondurulması ve seyahat yasaklarını içeren yaptırımlar, İran Savunma Bakanı ile Silahlı Kuvvetler Genelkurmay Başkanlığı ve İslam Devrim Muhafızları Ordusu (IRGC) Deniz Kuvvetleri dahil diğer askeri kişi ve kuruluşlara uygulanacak.

İngiltere'nin toplam 13 yaptırımı, İran'ın insansız hava aracı ve füze endüstrilerinde kilit aktörler olarak tanımladığı kişileri de hedef alıyor.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak yaptığı açıklamada "İran rejiminin İsrail'e yönelik saldırısı pervasızca bir eylem ve tehlikeli bir tırmanıştı. Bugün İran ordusunun elebaşlarına ve hafta sonundaki saldırıdan sorumlu güçlere yaptırım uyguladık" dedi.

İran, 1 Nisan'da Şam'daki büyükelçilik yerleşkesi içindeki bir binaya düzenlenen saldırıya misilleme olarak Cumartesi günü İsrail'e insansız hava araçları ve füzelerle saldırı düzenlemişti.

Reuters haber ajansından yararlanılmıştır.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’de üniversite protestoları büyüyor, öğrenciler kampüs binasını işgal etti – 30 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG