Erişilebilirlik

ABD Başkanı Biden 1915 olayları için bu yıl da “soykırım” ifadesini kullandı, Dışişleri tepki gösterdi


ABD Başkanı Joe Biden 1915 olaylarının yıldönümünde yaptığı yazılı açıklamada bu yıl da “soykırım“ ifadesini kullandı.
ABD Başkanı Joe Biden 1915 olaylarının yıldönümünde yaptığı yazılı açıklamada bu yıl da “soykırım“ ifadesini kullandı.

ABD Başkanı Joe Biden 1915 olayları için yaptığı yazılı açıklamada bu yıl da “soykırım“ ifadesini kullandı. Türkiye Dışişleri Bakanlığı ise, “Tarihi gerçekleri çarpıtan bu açıklamalar uluslararası hukuka da aykırıdır” ifadeleriyle açıklamaya tepki gösterdi.

Başkan Biden Beyaz Saray’dan paylaşılan açıklamada, “Meds Yeghern - Büyük Felaket – Ermeni soykırımı sırasında kaybedilen hayatları anıyoruz ve asla unutmama sözümüzü yeniliyoruz” dedi.

Geçen yılki açıklamayla benzer ifadelerin kullanıldığı açıklamada, “Mezalim 24 Nisan 1915’te Osmanlı yetkililerinin Konstantinopolis’te Ermeni aydınları ve cemaat liderlerini tutuklamasıyla başladı. Takip eden günler, aylar ve yıllarda 1,5 milyon Ermeni sınır dışı edildi, katledildi ya da ölüme yürümeye zorlandı” denildi.

Ermeni toplumunun “cesaret ve kararlılıkla” hayatlarını yeniden kurup kültürlerini koruduğunu belirten Başkan Biden, “109 yıl önce bugün başlayan kitlesel mezalimin bir daha asla tekrarlanmamasını sağlamak için hikayelerini anlattılar” ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı Biden geçen yılki açıklamasının aynı bölümünde, “108 yıl önce yaşanana benzer bir soykırımın bir daha asla tekrarlanmamasını sağlamak için” ifadelerine yer vermişti.

Senato Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı’ndan açıklama

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Ben Cardin de 1915 olaylarının yıldönümünde yaptığı yazılı açıklamada, Başkan Biden’ın olaylar için soykırım ifadesini kullanan ilk başkan olmasına atıfta bulundu.

Demokrat Partili Senatör, “Soykırımdan kurtulanlar ve onların torunları dahil Ermeni göçmenlerin ABD’yi ne kadar zenginleştirdiğini belirtmek isterim. 2018’deki Kadife Devrimi’nden bu yana Ermenistan’daki demokratik dönüşüm, paylaştığımız demokratik değerleri ve daha parlak bir gelecek özlemi içinde olan bir halkın arzularını yansıtmaktadır” ifadelerini kullandı.

Dışişlerinden tepki

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Beyaz Saray’ın 1915 olaylarına ilişkin açıklamasına yazılı açıklamayla tepki gösterdi.

Açıklamada, “Bazı radikal çevreleri memnun etmek amacıyla 1915 olayları hakkında yapılan tek taraflı açıklamaları reddediyoruz” denildi.

Açıklamanın ‘’tarihi gerçekleri çarpıttığı ve uluslararası hukuka aykırı olduğu” savunuldu; “Önyargılı ve tarafgir açıklamalar iki toplum arasındaki uzlaşı çabalarına zarar vermenin yanısıra nefret suçları işlemeye meyilli radikal grupları da cesaretlendirmektedir” ifadeleri kullanıldı.

“Tüm tarafları, Ortak Tarih Komisyonu kurulması önerimize ve Ermenistan ile başlatılan normalleşme sürecine destek vermeye çağırıyoruz” denildi.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’de üniversite protestolarında gözaltılar 2 bin 300’ü geçti - 3 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG